Ексклюзиви
неділя, 08 липня 2012 13:11

Влада провокує українців на громадянські конфлікти - Безсмертний

Влада провокує українців на громадянські конфлікти - Безсмертний
Команда Януковича відкрила ящик Пандори ФОТО: euroradio.fm

До зали засідань столичного Печерського райсуду 7 липня заходить колишній посол України в Білорусі 46-річний Роман Безсмертний. На третьому поверсі у задушливому приміщенні у клітці на лавці сидить екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Коли бачить Безсмертного, підхоплюється, простягає руки з-за ґрат.

"Привіт! – вигукує з посмішкою 47-річний Юрій Луценко. В очах – вдячність.

Тиснуть один одному руки. Поруч з Безсмертним – Віктор Матчук. У вівторок він склав депутатський мандат. Тепер замість нього в парламент має потрапити старший брат Луценка – Сергій. Матчук теж тисне екс-міністрові руку.

Безсмертний та Матчук сідають в другому ряду на лави. З-за спин журналістів та спецпідрозділу "Грифон" слухають розгляд другої кримінальної справи, порушеної проти Юрія Луценка. Того звинувачують у погодженні незаконного стеження в рамках розслідування отруєння екс-президента Віктора Ющенка.

Як оцінюєте розгляд справи проти Юрія Луценка?

З правової точки зору справи проти Луценка взагалі не повинно було бути. Якщо простежити від затримання і до сьогодні, то будь-якому юристові складно знайти аргументи на це. Мотиваційна частина самого процесу та обвинувачення сформульовані так, що якщо порівняти з аналогічними справами, то як горбатий до стіни ліпиться. Ця справа майже повністю копіює такі справи як проти Сакко і Ванцетті, Дімітрова, Дрейфуса, Бейліса. Це все ряд відомих політичних справ. І даруйте за те, що зараз скажу, але в мене таке враження, що Ґонґадзе помер за те, щоб в Україні ми мали право говорити те, що хочемо. А Луценко сидить у клітці, щоб врешті-решт у нас з'явилися судді. Я розглядаю цей процес не як судовий, а як процес становлення суддівської системи. З аргументів, які були озвучені адвокатами, ні підстав затримувати Луценка, ні виносити вирок, який оголосив суд першої інстанції, не було.

Коридором проходить суддя Сергій Вовк. Його кабінет – навпроти зали суду. Саме Вовк у лютому засудив Луценка до 4 років в'язниці за перевищення службових повноважень.

Чим далі рухається процес, тим все більше видно, що за цим ним стоїть одна людина – Віктор Янукович, - веде далі Безсмертний. - А вся справа – зведення рахунків і політична помста.

Чим завершиться нинішня кримінальна справа проти Луценка?

Очевидно, що по цій справі сядуть. І я тут не погоджуюся з Юрієм Віталійовичем. Він сказав, що перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін і його права рука сядуть. Думаю, вони встигнуть втекти на літаках, які їх вже чекають. А сядуть прокурори, які знаходяться в залі суду. В цьому й проблема цих людей. На жаль,сьогодні вони це не розуміють.

Як змінити правову систему?

Треба побажати мужності судді Анні Медушевській. Для здравомислячої людини фактів по справі Луценка достатньо, щоб заявити відвід і покласти суддівську мантію. Але поки що людина цього не робить. Тоді не треба скаржитися, коли опоненти вживатимуть радикальних заходів.

Якби суддя Медушевська "поклала мантію", це дало б поштовх до очищення судів?

Микола Замковенко свого часу так вчинив у цьому ж таки Печерському суді. Він тоді кардинально змінив ставлення громадян України до суддів і судів. Такі дії нинішньої судді, Вовка та суддів по справі Тимошенко приносять не тільки горе сім'ям, але й розбивають довіру 46 мільйонів людей до суддів і судів. Вони просто втоптують все в бруд, тому в суди ніхто звертатися не захоче. Тоді треба буде звертатися до бандитів, щоб вони вирішували ці проблеми. І якщо держава і суди не справляються з функцією посередництва та розв'язання конфліктів, значить суспільство саме вирішуватиме ці проблеми як зможе. Влада провокує суспільство на громадянське протистояння та конфлікти. І отримає розправу. Чому з'явилися вбивства міліціонерів? Звідки це береться? Якщо ви злочинців випускаєте, а чесних людей саджаєте, то з'являються народні месники, які чинять самосуд. За що можна подякувати Медушевській та іншим суддям? За те, що вони готують Україну до Коліївщини.

Коли українцям може урватися терпець?

Нинішній закон про мови чи конфлікт на побутовому ґрунті може привести до колосальних збурень. І ми навіть не уявляємо, що живемо на пороховій бочці, а сірник тримає Янукович. І черговий раз, коли він захоче підпалити цигарку, все зірветься. Справа по Луценкові – це одна з десяти сходинок, щоб бочка вибухнула.

Ще однією сходинкою до збурення може стати кримінальна справа Юлії Тимошенко?

Та справа нічим не відрізняється від Луценкових. Я пригадую один випадок. Свого часу ми залишилися в кімнаті президії – Олександр Мороз, тоді ще депутат Віктор Янукович, Петро Симоненко. Я був лідером фракції "Наша Україна". І вони мене намагалися допитати: "Хто ж давав вам вказівки проводити обшуки в офісі Ріната Ахметова? Арештовувати Колеснікова і відкривати кримінальні справи?". А звідки я міг знати? Я ж не знаходився в системі прокуратури. Тепер я розумію, що вже тоді набиралися аргументи, щоб потім копнути Тимошенко, Луценка та інших. У нас із чинною владою були різні стосунки. Ми сварилися, підписували різні договори. Але я ніколи не міг подумати, що політичні стосунки будуть встановлюватися в кримінально-процесуальному процесі. На сьогоднішній день я можу сказати, що справа проти Луценка – це злочин. Це ж випливає і з рішення Європейського суду з прав людини. У злочині брали участь чинний президент, генпрокурор, всі, хто був у процесі затримання Луценка...

Чи не відкрив Янукович ящик Пандори, коли посадили Тимошенко і Луценка? Він усвідомлює, що наступна влада може так само вчинити з ним і його оточенням?

Якщо говоримо про Юрія Віталійовича, то тут гальма є. Я не вірю те, що він мститиме. У всіх інших випадках, як казали в моєму селі, я сумніваюся. Дійсно, команда Януковича відкрила ящик Пандори.

Днями Віктор Ющенко заявив, що призначення Юлії Тимошенко прем'єр-міністром було його головною помилкою. Це так?

Я вважаю,що Ющенко зробив дві помилки. Перша – це коли призначив Тимошенко прем'єром в 2005 році. Друга – це коли пішов свідчити проти неї до суду у газовій справі.Така розправа з політичними опонентами шокує весь світ. Зараз треба думати як витягти з в'язниці політичних заручників влади Януковича, як припинити знущання з Тимошенко, Луценка, Іващенка. Влада показує, яка камера, ванна, душ у Тимошенко. Але не розуміє, що основним видом покарання є обмеження свободи. Бо між унітазом в "Межигір'ї", Качанівської в'язниці та Лук'янівського слідчого ізолятора є невелика різниця. Це відхожі місця. Головне – це свобода, вона не вимірюється вартістю унітазів. Якщо людина не вільна, то навіть в умовах перебування в "Межигір'ї", дуже легко перетворити цей заповідник на умовний Алькатрас.

Ющенко заявив, що вперше за 20 років незалежності у парламент може не потрапити справжня національно-демократична сила, а пройдуть всілякі секти типу Партії регіонів і "Батьківщини". Якою, на Вашу думку, буде наступна Верховна Рада?

Якщо у Верховну Раду не потраплять Ющенко, Костенко чи ще хтось, то це не значить, що там не буде національно-демократичних сил. Оцінку, хто ми є, дають люди, які обирають, а не ми самі собі. Не знаю, звідки в Ющенка переконання, що тільки навколо нього можуть формуватися патріотичні сили.

Ви балотуватимется до парламенту восени?

Рішення ще не прийняв. Я багато аналізую та шукаю відповідь на питання: а чим я можу займатися в Раді? Перефразовуючи Олександра Дюма: "Для громадянина Безсмертного – це забагато, а для політика - замало". Треба думати: а хто поруч? Бо можна кинутися на амбразуру, але це тоді, коли тобі 25 чи 30 років. А коли в тебе за спиною величезний досвід і ти розумієш,  щоб іти в Раду, треба мати команду. Коли всі ці речі складаю, то думаю, чи йти цією стезею, чи ні. Але не хочеться просто ходити, а мати з того результат. Так склалося, що в цій країні мені довелося бути автором реформ і я знаю їхній результат. Брати участь у перемозі Ющенка і потім мати сором від результатів.

Коли відбудеться зміна поколінь в політиці?

Вона йде постійно. Був Арсеній Яценюк виконувачем обов'язки голови Нацбанку і вимагав введення надзвичайного стану в платіжній системі, коли ми стояли на Майдані. За що ледь не заслужив від президента Ющенка найвищого покарання. На той момент Яценюк обслуговував ту "злочинну владу". Зараз він перебуває в опозиції до нині діючої системи. Сказати про те, що він молодий – це так. А що чистий як сльоза – ні. Я б говорив про здоровий глузд і здатність людини в силу аргументів змінити позицію. Бо не міняють свою позицію лише дурні. Омолодження політики – це не тільки прихід фізично молодих людей. Це поява нових думок, ідей.

Ви чуєте в політикумі нові ідеї, які б дали нам можливість рухатися вперед?

Разом із поверненням до старої Конституції, повернувшись до старого Закону про вибори, ми зробили два кроки назад. Сучасна політична еліта теж повернулася назад.

Як дискутувати у чинному парламенті, коли закони голосуються за помахом руки "регіонала" Михайла Чечетова, а незгодних луплять кулаками та стільцями по голові чи добивають на підлозі ногами?

Це наслідок засилля радянської влади. Безкультурність тоталітарної системи, яка насаджувала зовсім інші цінності, призвела до того, що все вирішувалося силою. Тому і зараз покоління, яке фізично відходить, продовжує транслювати ці речі. Розвалився Союз, судова система не склалася, скрізь бандити. Людей привчили до того і продовжують привчати через такий суд, що проблеми вирішуються силою. Проходячи ці уроки, народ вчиться культурі. Обирають люди. Це вони приведуть в політику або тих, хто в приміщенні Верховної Ради будуть творити закони для людей, або влаштовувати бої без правил і писати лобістські закони для себе.

Зараз ви читаєте новину «Влада провокує українців на громадянські конфлікти - Безсмертний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

80

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути