четвер, 12 грудня 2013 19:13

Спецтема: Євромайдан-2013

"Винними зроблять кількох "беркутят", їм пообіцяють рік-два умовно" - експерт

"Винними зроблять кількох "беркутят", їм пообіцяють рік-два умовно" - експерт

Чи реально притягнути до відповідальності організаторів та виконавців кривавих події 30 листопада на майдані Незалежності у Києві, розповідає генерал-лейтенант міліції у відставці Віталій Максимов, 58 років. В органах МВС із 1980-го. Очолював обласні управління міліції Тернопільщини, Львівщини та Закарпаття. Зараз заступник директора з питань безпеки і правового захисту Рівненської обласної дирекції "Райффайзен банку Аваль". Член партії УДАР.

Які функції "Беркуту"?

- Основна функція спецпідрозділу - забезпечення громадського порядку у випадку масових заворушень. За весь час існування "Беркуту" не пригадую, щоб його використали для такої кривавої бійні, як 30 листопада. Під час помаранчевої революції теж залучали, але щоб так жорстко бити молодь - не було.

В якому випадку "беркутівці" мають право використовувати спецзасоби?

- Діяльність спецпідрозділу регламентується законом "Про міліцію" та Конституцією. В законі чітко сказано: спецзасоби використовують, якщо є порушення громадського порядку, яке несе загрозу іншим людям. На чергування бійці виходять у тій амуніції, що відповідає поставленим завданням, можуть брати щити, кийки, зброю. Але тоді загрози громадському порядку не було. Працівники спецпідрозділу могли традиційно стати ланцюгом і відтіснити молодь з Майдану, як це роблять завжди. Судячи з їхніх дій, був наказ на жорстку зачистку.

Кому підпорядкований "Беркут", хто віддає накази?

- На території області накази віддає начальник обласного управління МВС. Коли "Беркут" звозять до Києва з різних областей, команду може віддати одна людина - міністр внутрішніх справ. Тим паче команду про "зачистку". Але самостійно таке рішення міністр прийняти не міг. Йому дали вказівку з Адміністрації президента або сам президент. У Януковича є кілька груп впливу. Виглядає, що того дня перемогли "яструби". Це люди, які обіцяють, що 2015-го на президентських виборах буде необхідний Януковичу результат. Вони переконали президента, що треба демонстративно показати силу.

Жорстокість дій обумовлюють у наказі чи "Беркут" діяв на власний розсуд?

- Однозначно, це не ініціатива бійців. Який саме був наказ? Найімовірніше, жорстко зачистити і показати силу. А в слові "жорстко" вони закладали, що не зважати ні на дітей, ні на старших людей, ні на журналістів.

За якими критеріями відбирають працівників у "Беркут"?

- Це фізично здорові люди відповідного росту і тілобудови, зі спортивним розрядом. Кадрова комісія перевіряє, чи не був судимий. Їх обстежують психологи - на скільки це адекватні люди. Принаймні так було три роки тому. "Відморозки", які із задоволенням копають лежачу людину по голові, у такий підрозділ потрапити не могли. Можливо, зараз навпаки. Загалом дії "Беркуту" важко пояснити. Складається враження, що їм премії пообіцяли за жорстокість.

Під час присяги правоохоронці клянуться захищати здоров'я, права та свободи громадян. А водночас - виконувати накази. Якщо одне суперечить другому, за що їм загрожує серйозніше покарання?
- У присязі вони клянуться дотримуватися Конституції. Це найвищий закон, і жоден наказ чи постанова не можуть бути вагомішими. В Основному законі йдеться, що правоохоронці не повинні виконувати злочинних наказів. Якби працівники "Беркуту" відмовилися бити людей, їм би за це нічого не було.

Якою тепер є міра відповідальності бійців, а якою - командирів та вищого керівництва?

- В офіцера повинна бути честь і гідність. Він наступного дня мав би написати рапорт - не чекаючи, доки Майдан підніметься. Порушили кримінальне провадження. Але людей, яким інкримінують заворушення біля Адміністрації президента, забирають з лікарні, а серед працівників міліції - жодного затриманого.

У крайньому випадку трьох-чотирьох "беркутят" зроблять крайніми, вони візьмуть на себе вину, за це їм пообіцяють рік-два умовно. А мав би нести відповідальність той, хто віддавав наказ. І виконавці, звісно, теж. Тут і перевищення влади, й інші кримінальні статті.

Пригадуєте випадки, коли високопосадовці УМВС у разі резонансних злочинів несли відповідальність за вчинене?

- Наведу приклад Сала (Олег Сало - екс-начальник УМВС Львівщини, нині - голова Львівської ОДА. - Gazeta.ua). 2005 року щодо нього порушили дві кримінальні справи - розкрадання бюджетних коштів та перевищення службових повноважень. Там було і підкидання зброї, і підпал редакції газети. Ці справи були реальні. Сало спершу мав недоторканність як депутат облради, а потім утік, був у розшуку, доки не змінилася влада. Якби у цій справі не було доказів, її одразу закрили б. Але зробили це аж у січні 2013 року рішенням всім відомого Печерського суду Києва. Хоча Сало до того часу вже керував УМВС у Франківську та Рівному, був радником міністра. Значить, на гачку тримали. А загалом прикладів того, щоб затримали високопосадовця на рівні генерала й довели справу до кінця, я не пригадую.

Зараз ви читаєте новину «"Винними зроблять кількох "беркутят", їм пообіцяють рік-два умовно" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути