понеділок, 06 серпня 2012 18:09

"Війна вже прийшла фактично в кожну хату" - Капранови

"Війна вже прийшла фактично в кожну хату" - Капранови
Брати Капранови у Раді обіцяють ламати руки "кнопкодавам". Фото: comments.ua

У суботу на з'їзді партії Українська платформа "Собор" затвердили список кандидатів у народні депутати. Очолили його письменники брати 45-річні Віталій та Дмитро Капранови. Черговість визначали за алфавітом по імені.

- Політика прийшла до нас сама, - каже Дмитро Капранов. - Це мобілізація і ніде від цього не дінешся. Якщо зараз не спробувати вирішити все мирним шляхом, то не буде вже наступних виборів, або буде серйозне кровопролиття і втрата територіальної цілісності України. Тому що влада зараз закручує лещата і колись цей тиск рвоне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиції пояснили, що підписання присяг кров'ю – лише ритуал

- Війна вже прийшла фактично в кожну хату, - додає Віталій Капранов. - Можна не брати участі в цій війні, умити руки, сказати - ця війна мені не подобається, вона не моя, - і піти. Але людина, яка цього не зробила, фактично вже опиняється в політиці. Чи то в списку, чи в спостерігачах. Як 2004 року, коли не було людей, які б не були в політиці.

Яка мета вашого походу на вибори?

Віталій:

- Хочемо донести до людей інформацію, що є отака несподівана й нетипова для України, навіть унікальна, ініціатива, коли партія поступається в списку всіма місцями на користь людей із громадським авторитетом. Сама така спроба заслуговує на повагу і на підтримку. Сподіваємося, що більшість людей, які знають, хто ми такі, нас підтримають. Ми свою позицію не зрадимо і кажемо, що йдемо в бій.

У чому бачите основне завдання в політиці?

Дмитро:

- Будуть великі підтасовки, фальсифікації і боротьба з ними тільки одна - явка виборців на дільниці. Наше завдання - мобілізувати людей. Ми перемогли масштабні фальсифікації 2004 року, коли на дільниці прийшли 29 мільйонів виборців. Цього разу очікується близько 20 - це катастрофа, бо влада намалює собі 300 місць у парламенті.

Люди повністю зневірилися в чинних політиках. До нових облич немає довіри, тому що вони якісь неукраїнські, або невідомо звідки вилізли. Ми проти Кличка нічого не маємо - хто вирішив голосувати за Кличка, голосуйте за Кличка. Хто вирішив голосувати за Об'єднану опозицію - голосуйте за них. Але тих, хто не знають за кого голосувати, тих, хто не можуть довіряти їм - майже половина. Ми готові представляти їхні інтереси.

Без кампанії і фінансування дуже важко донести до людей інформацію та мобілізувати їх. Як збираєтесь це робити?

Віталій:

- Нашим дідам і прадідам, коли вони брали зброю і йшли в ліс, теж не було легко. Але ситуація сьогодні така, яка є. Наступних виборів може просто не бути.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Громадські авторитети проти "авторитетів" - Українська платформа "Собор" представила список на вибори

Зараз багато письменників, акторів, громадських діячів потрапили в списки партій. Як ставитися до цього?

Дмитро:

- До того, що вони ідуть - ми ставимося добре. Але якщо ідуть прикрасою до столу, як свого часу ходили Руслана і Вакарчук, якщо не збираються працювати у Верховній Раді, то тоді ходити не варто. Бо особисто ми будемо відслідковувати всіх, хто голосує за інших і будемо реально ламати руки (брати займалися греко-римською боротьбою. - "ГПУ"). Це не передвиборні обіцянки, а попередження.

Ви казали, якщо перед виборами побачите, що до парламенту не потрапляєте, то зніметеся з виборів на користь якоїсь опозиційної сили. Яка сила це буде вже вирішили?

Дмитро:

- Оце ж і біда. Ми чому і вляпалися у цю історію, бо не знаємо, за кого голосувати. Якби знали, чого б ми йшли у парламент?

Віталій:

- У нас роман недописаний, нам зараз дуже цікаво працювати в музично-поетичному напрямку, у нас "Історія України" недомальована до кінця. Тобто, є свої видавничі й творчі плани. Нам значно краще кинути папірець в урну й піти працювати, якби ми знали, що в цьому папірці треба написати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменники брати Капранови присягу депутата підпишуть кров'ю

Якими будуть парламентські вибори?

Віталій:

- Люди отямляться і станеться невеличке диво. Воно полягає в тому, що влада і опозиція зайняті, вони там один одного мочать і прогледять нову силу, що втрутиться несподівано за допомогою людей. Ми сподіваємося, що це буде наша сила, але якщо не наша - то за неї і голосуватимемо.

Має прийти нова сила, що стане каталізатором перегрупування, а може й руйнування цієї Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «"Війна вже прийшла фактично в кожну хату" - Капранови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

109

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути