пʼятниця, 20 липня 2012 05:16

"Відповідно до європейської традиції, журналіст мав повне право знімати це" - експерт про справу LB.ua

"Відповідно до європейської традиції, журналіст мав повне право знімати це" - експерт про справу LB.ua
Скріншот головної сторінки LB.ua

Якщо журналістів "Лівого берега" притягнуть до кримінальної відповідальності, то це стане пересторогою для всіх інших ЗМІ.

Так ситуацію навколо LB.ua прокоментувала виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

"Насправді це вже конфлікт давно не між Сонею Кошкіною і Ландиком. Ландик вже відкликав свою заяву. Але прокуратура після відкликання заяви зі скаргою все ж таки порушила кримінальну справу. І це з'явилося зараз", - підкреслила вона.

Сюмар переконана, що журналіст "Лівого берегу" права на конфіденційність не порушував, бо мова іде про публічну особу.

"Прокуратура каже, що журналіст "Лівого берегу" порушив права на індивідуальну переписку, на конфеденційні дані депутата Ландика. Але ми всі чудово розуміємо, що є практика Європейського суду з прав людини, яка говоритть, по-перше, що зона приватності будь-якого політика є значно вужчою від зони приватності звичайного громадянина, - пояснила експерт. - У цьому випадку політик перебував на робочому місці у парламенті, який є абсолютно публічним місцем. І журналісти мають право там знімати все".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович доручив Пшонці перевірити, чи законно порушили справи проти LB.ua та ТВі

Крім того, зазначила Сюмар, мова йшла про резонансну справу:

"Фотограф зняв переписку про те, як депутат намагався владнати справу щодо свого сина, який нібито побив чи не побив дівчину. Ця справа мала величезний суспільний резонанс, бо вона стосувалася прав людини і проблеми мажорів. Суспільний інтерес до цієї справи був надзвичайно високий. Досвід Євросуду з прав людини дуже чітко каже: якщо існує суспільний інтерес і в цьому фігурують політики, то їхнього права на приватність фактично немає".

Сюмар переконана: "Відповідно до європейської традиції, журналіст мав повне право знімати це".

За її словами є декілька припущень, чому цю справу підняли саме зараз і вже починається інформаційна війна з цього приводу.

"Прокуратура стає інструментом і в цьому є найбільша проблема. Звісно, кримінальна справа — це дуже поганий прецедент. Такі публікації, такі фото публікує не тільки"Лівий берег". Це публікує будь-яке інтернет видання. Якщо цей прецедент виявиться успішним і якщо притягнуть до кримінальної відповідальності фотографа і можливо головного редактора, утакому разі це пересторога буде до всіх інших і інтернет видань, і друкованих видань, і взагалі для інших ЗМІ", - підкреслила директор ІМІ.

Зараз ви читаєте новину «"Відповідно до європейської традиції, журналіст мав повне право знімати це" - експерт про справу LB.ua». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути