субота, 29 вересня 2012 15:07

Від кандидата в народні депутати вимагають чотири мільйона гривень

Автор: Фото: Олеся Дубовик
  Петро Сабашук, 54 роки, бізнесмен, інженер, політик. 1983-го закінчив Вінницький політехнічний інститут і за розподілом приїхав до Запоріжжя. Працював інженером теплових мереж. Пройшов шлях від майстра до голови ради директорів товариства ”Рассвет”. Депутат Верховної Ради IV скликання у 2002–2005 роках. Балотувався на мера Запоріжжя. Захоплення – мотоцикл. Член JHS CERA – Кембриджської асоціації енергетичних досліджень. Одружений, має трьох дітей, двох онуків. Знає польську мову
Петро Сабашук, 54 роки, бізнесмен, інженер, політик. 1983-го закінчив Вінницький політехнічний інститут і за розподілом приїхав до Запоріжжя. Працював інженером теплових мереж. Пройшов шлях від майстра до голови ради директорів товариства ”Рассвет”. Депутат Верховної Ради IV скликання у 2002–2005 роках. Балотувався на мера Запоріжжя. Захоплення – мотоцикл. Член JHS CERA – Кембриджської асоціації енергетичних досліджень. Одружений, має трьох дітей, двох онуків. Знає польську мову

Проти кандидата в народні депутати по округу №74 у місті Запоріжжі Петра Сабашука порушили кримінальну справу і зобов'язали виплатити заставу у 4 млн грн. Якщо ці гроші не буде внесено – на початку наступного тижня його можуть заарештувати.

1 серпня, після подання заяви в ЦВК на реєстрацію кандидатом у народні депутати, Сабашуку передзвонили з податкової міліції Запоріжжя і повідомили, що проти нього порушена кримінальна справа за ч. 3 ст. 212 КК України "Навмисне ухилення від сплати податків". Наприкінці серпня у суді розглянули запобіжний захід у рамках кримінальної справи. Податкова міліція виставила вимоги в 1,5 млн грн. Проте, суд не знайшов причин для таких жорстких заходів і ухвалив рішення сплатити 17 тис. грн, що і було зроблено. Пізніше заставу збільшили до 4 млн грн.

В інтерв'ю кореспонденту Gazeta.ua 55-річний Петро Сабашук розповів про деталі справи та про свої політичні плани.

— Ми не зрозуміли, в яку попали пастку, коли Азаров і компанія "голубих" декриміналізували деякі статті. Начебто все чудово. А потім з'являється маленьке роз'яснення, що, коли йдуть слідчі дії, в якості запобіжного заходу треба вносити заставу. Зрозуміло, що в нашій країні податкова може порушити кримінальну справу проти будь-якої людини, яка займається бізнесом.

У поясненні до цієї статті йдеться про те, що застава має бути в сумі нанесеної шкоди. Тобто, може бути 5 мільйонів гривень, може бути 10, 20. Мені сказали заплатити 4 мільйона застави. Найцікавіше ось що: спочатку слідчий накладає арешт на всі твої рахунки і все майно, а після цього вимагає в суді, щоби ти виплатив заставу. Питання: звідки взяти кошти, якщо все заарештовано?

А якщо не виплачуєш заставу, то одразу опиняєшся за гратами?

— Так. Наступний запобіжний захід — це арешт.

Сама ідея кримінальної справи смішна до неймовірності. Якщо взяти історію підприємства "Львівсільмаш" (щодо його діяльності порушено справу. – gazeta.ua), то років 15 його грабували всі хто як міг. Я в 2008-му прийшов туди директором. Завод стояв. Ми його витягнули. Зараз він працює. Може, не так, як хотілося б, але люди отримують зарплатню. Ми вклали близько 25 мільйона гривень за чотири роки, це було дуже важко. Сьогодні кожен думає, як би вижити, а тут ще й інвестували. І може, через рік-півтора запустимо завод на повну потужність. З цих 25 мільйонів третину я вклав на погашення заборгованостей по зарплатні.

Так от, ми інвестуємо 4 мільйона гривень у розвиток заводу, у розробку проекту технічної комплектації. У нас є свій корпоративний інвестиційний фонд, він дає ці кошти заводу, завод, відповідно, платить за цей проект. Начебто, все нормально. Це відбулося на початку 2010 року. І раптом вони знайшли, що я в цей період виконував обов'язки директора заводу. І перекваліфікували це в те, що я мав заплатити податки, а не інвестувати в розвиток.

212-а стаття страшна тим, що податкова розглядає тільки податкову систему. Інші закони їх не цікавлять. Я кажу: фонд мій, гроші мої, я би не дав ці гроші на завод, щоб платити податки. "Ну не дали б, тоді не були б злочинцем", - кажуть. Я відповідаю: ви сьогодні зі своїм президентом закликаєте піднімати виробництво. Я кров'ю збирав гроші, щоб все це запустити, а став злочинцем.

Таким чином зараз можна тиснути на будь-який бізнес?

— Так. Порушити кримінальну справу податкова має повне право з будь-якого приводу. У цій ситуації все за межами здорового глузду. Але вони спокійно її порушили. Схоже було з банком однієї відомої людини, якому нарахували 10 мільйонів. Але в цієї людини "криша" хороша, а у мене її немає. Виявилося, що треба належати до якоїсь банди. Самостійний бізнесмен у теперішній Україні фактично жити не може. Я ж намагаюся.

Зараз завод працює?

— Так, це — працююче підприємство. Зараз його очолює мій син, я сам три роки прожив у Львові. Я зробив дві помилки: перевів юридичну адресу в Запоріжжя і пішов у депутати.

Коли цю справу порушили?

— Ситуація — на межі анекдоту. Я збирався стати кандидатом у народні депутати, готував документи. Подав їх до ЦВК першого серпня. І після цього телефонує слідчий: "Петре Павловичу, повідомляю, що проти вас порушили справу по факту такому-то". Я тоді пожартував: у нас для кандидатів від опозиції в якості бонусу видають карну справу. Насправді вони її порушили 26 липня. Але я думаю, що це просто заднім числом зробили, бо якби було першим серпня — це вже був би справжній анекдот.

Вони готувалися до цього?

— Серйозно готувалися. За три місяці до цього була позачергова перевірка. Все копали, довго думали і - знайшли ситуацію. Вона достатньо проста. Директор заводу звалився з інфарктом. Я кілька місяців виконував обов'язки - поки не призначили нового директора. Вони цей шматочок знайшли.

Але два роки справа не піднімалася.

— А навіщо було піднімати? Підняли, коли я оголосив, що йду в депутати.

Справа особисто проти вас чи проти підприємства?

— І проти підприємства, і проти мене. Але з підприємством проблем не повинно бути - відбиваємося.

Чому ви пов'язуєте це з виборами?

— Не пов'язую, а чітко про це кажу. Я ж не перший день тут живу. Ще недавно я збирався займатися тільки бізнесом і в жодному разі не йти у Верховну Раду. Але бачу, що робиться в країні і розумію – це треба змінювати.

Що насамперед вас не влаштовує?

— Теперішня система дозволяє тримати дамоклів меч над кожною більш-менш незалежною людиною. Я обирався депутатом у 2002 році від "Нашої України". Прес був божевільний. Але був усе-таки і закон. Тоді міліція пробувала карну справу підтягнути під нього. Могли підкинути наркотики, або зброю, або повію неповнолітню - так підводили тебе під закон. А сьогодні в Україні закони фактично не працюють. І це — найстрашніше.

Для кандидатів від опозиції в якості бонусу видають карну справу

Вони не мене зламали, вони фактично зламали слідчого, прокурора, суддю і ще багатьох людей. У нас суддя - не Кірєєв, а нормальна порядна людина. Він пручався. Я радів: податкова і прокуратура зламані, а суд таки залишився. Зараз дивлюся — вони зламали і суд. Ламають самі устої держави. Фактично держави немає. Це мене більше хвилює, ніж своя доля. Я то відіб'юся. Більше шкода людей, яких зламали. До речі, всі вони вибачалися. Всі казали: "Петре Павловичу, пробач, але ж ти розумієш…".

Як ви збираєтеся змінювати ситуацію?

— Я б ніколи не займався кримінальним правом. А зараз бачу, як треба змінювати кримінальний кодекс, що насамперед треба вирішувати у прокураті. І, звісно, мені б дуже не хотілося дивитися із середини на пенітенціарну систему. Але я без боязні, нормально, спокійно навіть сприймаю, що може ще дізнаюся, які й там проблеми. Ну посадять максимум на місяць: посидимо, подивимося, що там робиться, що там треба підправляти.

Як за 2,5 роки змінилося життя у Запоріжжі?

— Сьогодні тут зруйновано фактично все. Середнього бізнесу немає. В одних його знищили, інші самі закривають.

Це пов'язано з тиском податкової?

— Із цим — також. Але головне — розроблено систему, яка просто все забирає. Закону немає, він не діє.

Вас атакують, щоб не пустити до Верховної Ради?

— Не допустити вже не вийде, але нейтралізувати максимально намагаються. Психологічно пробували нейтралізувати - оцими всіма судами, допитами. Потім півтора тижня не давали добро на виїзд у Київ. За ці дні жодної слідчої дії не було, мене жодного разу не викликали ні на допит, ні на що, але не дозволили. Вчора, нарешті, такий дозвіл дали.

Що робитимете у Верховній Раді?

— Своїми руками і очима напрацював нове бачення програми будівництва доступного житла. Знаю, як це робити, маю досвід. Бо сьогодні доступне житло – це для багатих, а не для бідних. Плюс розробляю цікаву систему жеків. Маю свій приватний ЖЕК. Хочу цей досвід розповсюдити на всю країну.

Але в Україні зараз фактично президентська республіка, де всі ключові рішення ухвалює одна людина.

— Тому я й не йду із жодною партією, бо їх лідери бачать себе тільки президентами. А я вважаю, що нам треба парламентська держава. Тоді депутати будуть депутатами, а не "кнопкодавами". Розумію, що це буде не просто, розумію, що 5-10 років нас лихоманитиме. Але це - єдиний вихід для України. Сьогодні президентська влада є основою корупції в країні. І її розколу також.

Парламент за 20 років себе дискредитував не менше.

— А чого він дискредитований? Бо є дуже сильна президентська влада, яка стоїть над Верховною Радою. Коли не буде зверху цієї парасольки, коли вона стане самодостатньою, то почне себе відновлювати. Зараз це неможливо, бо є президент із величезними повноваженнями й можливостями. Давайте приберемо президентську владу - і отримаємо нормальну державу. У нас ментальність така. Ми - не імперія.

Ви йдете як самовисуванець. З ким у парламенті реалізовуватимете ці плани?

— Прийде 225 депутатів мажоритарників. Незалежних там буде людей 50. Шукатиму з ними спільну мову. Бо лідера, якому б повністю довіряв, сьогодні не бачу.

Вам пропонували якісь партії балотуватися від них?

— Ні. У мене поганий характер. Я роблю те, що вважаю за потрібне. Хочу бути незалежною людиною.

Чого очікуєте від виборів? Чим все закінчиться?

— Не думаю, що новообрана Верховна Рада житиме довго. Рік чи півтора, максимальний термін – два роки.

На виборчому окрузі №74 балотується 12 кандидатів:

Баборін Вадим Анатолійович - пенсіонер, безпартійний

Бабурін Олексій Васильович - народний депутат України, член Комуністичної партії

Бережний Андрій Вікторович - інженер юридичного департаменту, ПАТ з іноземною інвестицією "Запорізький автомобілебудівний завод", член ВО "Батьківщина"

Дунський Леонід Миколайович - директор, приватне підприємство "ЛеонД-Стрейд", безпартійний

Зубков Петро Петрович - доцент, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ, безпартійний

Мацко Костянтин Євгенович - тимчасово не працює, член Партії Наталії Королевської "Україна – Вперед!"

Мітасов Микола Іванович - адвокат, юридична консультація Жовтневого району Запорізької обласної колегії адвокатів, член партії "УДАР"

Острянський Віктор Іванович - тимчасово не працює, безпартійний

Сабашук Петро Павлович - директор, ПАТ "НВО "Рассвет-Енерго", безпартійний

Сухай Юрій Борисович - молодший технолог-будівельник, ПП "АстроЛюкс", безпартійний

Сухий Ярослав Михайлович - народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці, член Партії регіонів

Тіунов Сергій Миколайович - директор, ТОВ "Юридичне бюро Профі", безпартійний

Зараз ви читаєте новину «Від кандидата в народні депутати вимагають чотири мільйона гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути