пʼятниця, 08 листопада 2013 15:20

"Вибори-2015 стануть моментом істини і для української мови" - Канівець

"Вибори-2015 стануть моментом істини і для української мови" - Канівець
Фото: day.kiev.ua

День української мови та писемності з кожним роком стає дедалі більш політичним. Зараз ми змушені говорити вже не про подолання історичних наслідків радянсько-імперської русифікації, а про нові, цілеспрямовані ініціативи діючої влади проти української мови. Причому з цими ініціативами виходять не лише внутрішні російськомовні шовіністи. Витискання української мови - тренд нинішньої влади. Так у власній статті для Gazeta.ua говорить народний депутат Олег Канівець.

"Цьогоріч з'явилося одразу кілька законопроектів та підзаконних актів щодо скорочення вжитку державної мови. Народні депутати від влади пропонують, наприклад, зробити необов'язковим маркування товарів українською. А уряд Азарова - зняти з держави обов'язки "сприяти перекладу іноземної художньої та наукової літератури українською мовою", "підтримувати й розвивати видавничо-поліграфічну індустрію та мережу книгорозповсюдження".

Щоб наміри бюджеторозкрадального Кабміну стали гранично зрозумілі, в законодавстві передбачається замінити термін "національне книговидання" на "вітчизняне книговидання". До недавна україномовні органи державної влади стрімко наповнюються високопосадовими українофобами, привезеними з Донбасу, Криму та Росії", - зазначає депутат.

Канівець також вважає, що завдання "тихої" русифікації дітей покладено на Дмитра Табачника - міністра освіти, "на якому вже нема де тавра поставити".

"Розкрадача державних культурних цінностей, корупціонера при держзакупівлях, порушника виборчих і трудових прав. Серед його підривних ініціатив, зокрема, є: протягування обов'язковості вивчення російської під виглядом "іноземної", системне скорочення шкільних класів з україномовним викладанням (попри протести батьків), скасування обов'язкового тестування з державної мови для абітурієнтів, спроби замінити авторитетний міжнародний  конкурс з української мови імені Петра Яцика на конкурс "імені Януковича" (фінансований з держбюджету). Вчителям, які підтримують конкурс заснований українським меценатом Яциком, шиють націоналізм. Друзі, це відбувається в Києві..."

Депутат також нагадує, що у випадку з Табачником та борцем за "регіональну" російську Вадимом Колесніченком йдеться не про несвідомих етнічних росіян: "Ні, вони чудово володіють українською, а в дев'яностих роках успішно прикидалися патріотами та борцями проти радянського минулого."

"Поза державним впливом, придушення української відбувається щирими руками російських підприємств, які дедалі більше контролюють вітчизняні книжковий та телевізійно-кінематографічний ринок, сферу послуг. Так, частка пісень українською мовою в радіоефірі продовжує падати з року в рік. Вона нині становить 2,2%, за даними доповіді "Становище української мови-2013". Завдяки засиллю російських книготорговців, вітчизняне книговидання 2012 р. скоротилося до африканського рівня 1,4 книги на людину. Та й ті книги - здебільшого російськомовні.

Необхідно пам'ятати, що приватні кінотелекомпанії та видавництва в Україні не просто не зацікавлені виробляти (чи озвучувати) україномовне через відсутність законодавчих вимог. За їх діяльністю стирчить хитрий писок Кремля, який вкидає в ці "ринкові" сектори газові мільярди. Про засилля дешевої примітивної пропаганди волають навіть російські медіа-критики. Купи книжок і серіалів про царат, НКВД й війну із чеченцями чи американцями українському медіа-бізнесу підкидає саме той путінський режим, який нині душить вітчизняну економіку торгівельною війною.

Отже, проблема захисту української мови зараз загострилася, але політично спростилася. Наших громадян русифікує точно та сама рука, яка залазить їм до кишені, катує у міліції та збиває на п'яну голову на дорозі. Зараз, хто не проти влади - той проти української мови, і навпаки. Цей момент, зокрема, мають добре усвідомити в опозиційному середовищі. Президентські вибори-2015 стануть моментом істини в усіх сферах, в тому числі й мовній", - вважає Олег Канівець.

Зараз ви читаєте новину «"Вибори-2015 стануть моментом істини і для української мови" - Канівець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

158

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути