вівторок, 13 грудня 2022 18:07

Верховна Рада ліквідувала Окружний адмінсуд Києва
Оновлено

Верховна Рада ліквідувала Окружний адмінсуд Києва
Верховна Рада ліквідувала ОАСК. "За" проголосували 310 депутатів. Фото: t.me/ssternenko

У вівторок, 13 грудня, Верховна Рада проголосувала за ліквідацію скандального Окружного адмінсуду Києва (ОАСК).

"За" проголосували 310 депутатів. Про це повідомив блогер Сергій Стерненко в Telegram.

Згідно з регламентом, якщо хоч один депутат мав би зауваження щодо ухвалення законопроєкту загалом, Рада не змогла б його ухвалити. Зауважень не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підсанкційний голова суду Вовк "не планує їхати" до США

Також Рада проголосувала за відправлення законопроєкту на невідкладний підпис президенту Володимиру Зеленському, повідомив LIGA.net співрозмовник в керівництві фракції "Слуга народу".

ОАСК – суд першої інстанції, який розглядає спори щодо виборчого процесу, прийняття, проходження або звільнення з публічної служби, справи про оскарження рішень органів державної влади або місцевого самоврядування.

ОНОВЛЕНО на 18:01

У фундації Dejure повідомили, що всі судді колишнього ОАСК мають статус судді. Тому звільнити їх може тільки Вища рада правосуддя, яка зараз неповноважна. Відтак судді продовжуватимуть отримувати зарплати, хоча й не здійснюватимуть правосуддя.

Водночас вони не мають можливості претендувати на посади в іншому суді.

ОАСК неодноразово відзначався скандальними рішеннями. Одне з останніх – зняття статусу памʼятки з будівлі "Квітів України", що фактично дозволяє забудовнику знести цю модерністську споруду.

Крім того, саме в ОАСК подавали позови щодо відновлення на посаді президента-втікача Віктора Януковича. Журналісти "Схем" вважають, що деякі судді ОАСК могли бути залучені в сценарії Кремля з "поновленням" колишнього президента.

9 грудня проти голови суду Павла Вовка в США застосували санкції. На цей крок пішли через вимагання хабаря в обмін на втручання в судові справи.

Справа з підозрами Вовка і його заступника Євгена Аблова та судді Ігоря Погрібніченка тягнеться ще з 2019 року, коли опублікували так звані плівки Вовка. Фраза "Шеф, давайте что-то учудим" з вуст Аблова стала крилатою.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада ліквідувала Окружний адмінсуд Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути