вівторок, 13 серпня 2013 13:19

Венеціанська комісія представить свої розробки того, як в Україні мають відбуватися вибори

Венеціанська комісія представить свої розробки того, як в Україні мають відбуватися вибори

Венеціанська комісія оприлюднить свої зміни щодо виборчого законодавства України вже найближчими тижнями.

Про це журналістам, сказала міністр юстиції Олена Лукаш.

Так, наразі під її головуванням відбувається круглий стіл за участю представників Венеціанської комісії, ОБСЄ, та українських народних депутатів та експертів.

Зокрема обговорюються рекомендації міжнародних інституцій, щодо зміни вимог до кандидатів у народні депутати: можливість балотуватися особам, які мають судимість, надання можливості балотуватися особам, які проживають на території України менше 5 останніх років, надання можливості іноземцям брати участь у передвиборній агітації та скасування подвійної юрисдикції суддів і виборчих комісій з розгляду виборчих спорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венеціанська комісія: Закон про всеукраїнський референдум може підірвати конституційний лад

На думку Лукаш, подібні зміни можна вносити у законодавство лише після широкого обговорення цих питань із громадськістю.

Вона також переконана, що будь-які пропозиції міжнародної спільноти варто враховувати, однак необхідно також і зважати на українські реалії.

"Позиція Мін'юсту дуже проста: для того щоб змінити виборчі правила, потрібен діалог із суспільством. Тому Мін'юст і збирає круглі столи, щоби зрозуміти, які пропозиції міжнародної спільноти є важливими", - підкреслила міністр

Вона додала: "Не Мін'юст формує виборче законодавство. За Конституцією, це право парламентаря. Мін'юст може тільки запропонувати, тому позиція мін'юсту проста: надати можливість формуватися найкращим правилам і нормам, передати це до парламенту і очікувати якісних змін".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венеціанська комісія пропонує дозволити йти на вибори раніше засудженим

Лукаш наголосила, що сьогодні і представники влади і опозиції і громадськість сходяться у своїх висновках щодо змін до виборчого законодавства.

"На сьогодні розробленні певні норми виборчого закону і вони знаходяться на експертизі в Венеціанській комісії. Ми очікуємо їхні висновки найближчим часом, навіть найближчими тижнями", - підкреслила вона.

Водночас, відповідаючи на запитання, які вимоги Венеціанської комісії є найбільш суперечливими чи неприйнятними, Лукаш наголосила:

"Я вважаю, що в житті немає нічого кращого ніж добра порада і навіть, якщо тобі порада не подобається, обговори, почуй думку і вислови свою позицію. Я сприймаю будь-які поради, але в "цих питаннях" потрібно бути дуже виваженим".

Зараз ви читаєте новину «Венеціанська комісія представить свої розробки того, як в Україні мають відбуватися вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути