вівторок, 25 лютого 2014 08:08

В Україні стартували президентські перегони

В Україні стартували президентські перегони

В Україні стартувала виборча кампанія з дострокових президентських виборів, які відбудуться 25 травня.

Згідно з Календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення цих виборів, з вівторка починається висування кандидатів у президенти, яке триватиме до 30 березня. Кандидати можуть бути висунуті партіями або шляхом самовисування. Для реєстрації кандидата необхідно внести грошову заставу в сумі 2,5 млн грн.

Останній термін подачі документів до ЦВК для реєстрації кандидатів у президенти - 4 квітня.

ЦВК має до 15 березня створити 225 окружних виборчих комісії на підставі подань кандидатів у президенти. До складу кожної комісії можуть бути включені не менше 12 членів - по два від кожного кандидата, верхня планка законом не встановлена.

Окружні комісії в свою чергу повинні до 4 квітня створити дільничні виборчі дільниці, і до 21 квітня - дільничні виборчі комісії. До складу дільничних також може входити не менше 12 членів - по два від кожного кандидата, і верхня планка також не встановлена.

Нинішній склад Центральної виборчої комісії був сформований в 2007 році за квотним принципом, і на даний момент 10 з 15 -ти членів комісії представляють інтереси колишньої провладної більшості. У опозиції багато претензій до цього складу, зокрема, з приводу демократичності останніх парламентських виборів, які відбулися в жовтні 2012 року, і особливо - повторних виборів у п'яти мажоритарних округах, що відбулися 15 грудня 2013, в яких шляхом різних маніпуляцій в чотирьох з них перемогли провладні кандидати .

Голова ЦВК Михайло Охендовський, який був призначений за квотою Партії регіонів, заявив про готовність провести дострокові президентські вибори на високому рівні і відповідно до міжнародних стандартів. Однак, в парламенті вже заявили про те, що ЦВК буде переформатована відразу ж після того, як буде сформовано коаліційний уряд.

Верховна Рада 22 лютого ухвалила постанову про проведення дострокових парламентських виборів після того, як екс-президент України Віктор Янукович вранці цього дня зник у результаті майже тримісячних масових акцій протесту на території всієї України. Його місцеперебування досі не відомо.

Найбільш вірогідними кандидатами на пост президента є відомий український боксер, лідер партії УДАР Віталій Кличко, один з активістів Майдану і відомий бізнесмен, власник 5-го каналу Петро Порошенко, лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

Також серед можливих кандидатів називають лідера ВО "Батьківщина", екс-прем'єра Юлію Тимошенко, недавно звільнену з місць позбавлення волі, але її адвокат Сергій Власенко заявив, що вона не робила заяви про намір балотуватися на цих виборах.

Верховна Рада в Понеділок, 24 лютого внесла зміни до держбюджету, виділивши на проведення виборів 1,965 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «В Україні стартували президентські перегони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути