пʼятниця, 02 березня 2012 21:24

В Україні, на відміну від Росії, вибори поки що відіграють належну роль - вчений

В Україні, на відміну від Росії, вибори поки що відіграють належну роль - вчений

Доктор історичних наук, професор, науковий директор Школи політичної аналітики Олексій Гарань перед початком Всеукраїнської  наукової конференції "Національна революція: загальноєвропейська традиція та український контекст" заявив, що українська влада провокує вибух.

"Я думаю, що країну знову треба буде повернути на демократичний шлях розвитку. В країні є канали впливу – це вибори, бо на відміну від Росії і багатьох наших інших сусідок, до останнього часу в нас вони відігравали належну роль. Думаю, що вибори дадуть шанс опозиції, якщо вона діятиме узгоджено, розумно і гнучко. І якщо вибори будуть успішними для опозиції, тоді стане можливим перегрупування в середині правлячих еліт. Це один сценарій. Інший сценарій може бути вибуховим. У мене складається таке враження, що іноді наша влада провокує скандал, провокує вибух і, чесно кажучи, я цього побоююсь. Тому що на цьому можуть зіграти і зовнішні сили", - зазначив учений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція стоїть за "п'ять хвилин до розстрілу" - "нунсівець"

Гарань звертає увагу, що українські визвольні змагання були тоді успішними, коли враховували поєднання національного і соціального чинника.

"Я думаю, що від тих людей, які називають себе націоналістами, навіть в академічному сенсі цього слова потрібна гнучкість. Є приклади гнучкості – діяльність дисидентів, рух країни до незалежності. Я пам'ятаю, як сказав тоді Лук'яненко, що заради досягнення незалежності України готовий іти на компроміс з комуністами, якщо вони за незалежність України. Але, наприклад, якщо друкують антологію, в якій присутні чільні діячі українського національного руху – Ольжич, Теліга, Бандера, а поруч іде стаття Геббельса, то, я думаю, що це не сприятиме національній революції, а навпаки буде використано проти і для розколу національно-визвольного руху", - підсумував Гарань.

Зараз ви читаєте новину «В Україні, на відміну від Росії, вибори поки що відіграють належну роль - вчений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути