середа, 14 грудня 2016 10:42

В українців хочуть украсти землю, не відкриваючи ринок - Скоцик

  Лідер Аграрної партії Віталій Скоцик
Лідер Аграрної партії Віталій Скоцик

В Україні не припиняються спроби вкрасти землю в народу. Державну землю намагаються привласнити, а розпайовані ділянки – "віджати" або видурити за копійки.

Про це заявив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик в ефірі телеканалу "ЗІК" у програмі Остапа Дроздова.

За його словами, спроби крадіжки землі мають дві основні форми.

"Щоб украсти землю, не обов'язково відкривати ринок. Дехто хоче загарбати державну землю, якої є майже 10 мільйонів гектарів. У неї формально нема власника, її хочуть перепідпорядкувати собі. Другий напрям – забрати у людей те, що розпайоване, тобто "віджати" або видурити за копійки", - пояснив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічний стіл українців буде значно біднішим, ніж у попередні роки - Віталій Скоцик

Він нагадав, що соціологічні дослідження вказують: понад 85% громадян України проти купівлі-продажу землі. Це сільські та міські жителі майже в однаковій пропорції. Ті, хто прагне привласнити землю, не наважуються прямо йти проти суспільної думки. Тому роблять приховані спроби отримати право власності, не називаючи це ринком землі. Зокрема, є спроби протиснути через парламент законопроекти про продаж прав на оренду землі та емфітевзис (довгострокове право користування чужим майном. - Gazeta.ua) на 50 років, які фактично і пропонують торгівлю землею в непрямій формі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скоцик розповів, коли можна скасовувати мораторій на продаж землі

Віталій Скоцик нагадав, що в Україні є 42 млн га землі сільськогосподарського призначення. Українці володіють родючими ґрунтами, але не мають уявлення про справжню ціну землі, тому ризик махінацій великий.

"Землю оцінювати можна за багатьма методиками. Найпростіший спосіб – ринкова вартість, яка може бути сформована залежно від попиту і пропозиції. Тут є три підходи. Якби гіпотетично вступив у дію вільний ринок землі і його гравцями були б тільки фізичні особи – громадяни України, то пересічний українець міг би купити гектар за 500 доларів. Якби гравцями ринку були юридичні особи-українці, вартість гектару була б уже 1500 доларів. А за умови, що на ринку оперуватимуть іноземні юридичні особи і громадяни, ціна землі становитиме 6-7 тисяч доларів за гектар на початковому етапі, а в подальшому – 12-15 тисяч доларів", - наголосив Віталій Скоцик.

Автор: propozitsiya.com
 

Аграрна партія протягом останніх двох років протистояла спробам впровадити "дикий" ринок землі. Зокрема, провела вісім всеукраїнських аграрних страйків, вимагала продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Парламент врешті зробив це. На базі Аграрної ради партії сформована експертна група, що розробляє повний пакет законодавства з обігу земель, який дозволить завершити земельну реформу, узгодивши інтереси громадян і держави.

Зараз ви читаєте новину «В українців хочуть украсти землю, не відкриваючи ринок - Скоцик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути