четвер, 23 червня 2016 12:51

"В Україні немає міністра закордонних справ" - дипломат

"В Україні немає міністра закордонних справ" - дипломат
Олександр Хара Фото: gazeta.ua

Новопризначений посол України в Норвегії В'ячеслав Яцюк професіонал, але є запитання щодо його морально-етичних цінностей.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів дипломат Олександр Хара.

"Яцюк кар'єрний та професійний дипломат. Але до нього є кілька питань. Цікавить його бачення національних інтересів України та діяльність під час Революції гідності. Можливо професійні риси Яцюка для президента важливіші, ніж морально-етичні цінності, тому цим і керувався під час призначення", - сказав він.

Послом особу призначають, якщо вона кар'єрний дипломат. Але можливе й політичне призначення, наголосив експерт.

"У найважливіші країни відправляють найдовіреніших осіб. Іноді навіть не професійних дипломатів. Це загальновідома міжнародна практика. Норвегія достатньо важлива для України. Звісно не така, як США, Бельгія, Великобританія, Німеччина та Франція. Вони лідирують з точки зору наших національних інтересів, безпеки, політичного майбутнього та фінансів. Мати у Норвегії професіонала, який просував би інтереси України та протидіяв російській політиці та пропаганді, було б добре", - додав Хара.

"Порошенко керує дипломатією у ручному режимі. Це погано. Має бути відпрацьований механізм. Міністерство закордонних справ повинне готувати кадри та подавати пропозиції главі держави. В Україні ж, центр прийняття рішень вже давно перетягнули до Адміністрації президента. Але це не демократично й не по-європейськи. Порушує фундаментальні принципи держуправління. Виходить, що в Україні монархія. Одна особа займається всім і без її дозволу нічого не вирішують. Система дипломатичної служби зруйнована й не відреформована. Але Порошенку така ситуація вигідна", - розповів дипломат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценка зобов'язали перевірити офшори Порошенка

МЗС самостійно не вирішує питань щодо зовнішніх напрямків, наголосив він.

"В Україні немає міністра закордонних справ. Бо він виконує роль лише речника президента з питань зовнішньої політики. Якщо Міністерство закордонних справ завтра розформують і дипломатів не стане, ніхто не побачить різниці", - сказав Хара.

"Влада не має бачення реформи системи управління зовнішньою політикою. Змінити назви департаментів у МЗС та призначити тих самих людей без нових завдань та ресурсів - це не реформа, а оптимізація. Вона ні до чого не призведе. Дипломатична служба деградує", - вважає експерт.

Нагадаємо, 18 червня президент Петро Порошенко призначив послом України в Норвегії одіозного дипломата часів екс-президента Віктора Януковича Вячеслава Яцюка. Під час Революції гідності він давав рознарядки послам розповідати у своїх столицях очевидну неправду про злочини Майдану.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні немає міністра закордонних справ" - дипломат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути