неділя, 01 грудня 2013 13:33

"У такій ситуації треба купувати долар США, як би непатріотично це звучало", - економіст прогнозує стрімке погіршення економічної ситуації

"Є два пояснення, чому влада могла піти на такий крок, - говорить львівський політолог та економіст Віктор Шевчук. - Міг відбутися "ексцес виконавця". Щось за аналогією зі "справою Гонгадзе": попросили лише налякати, а вийшло "як завжди".

-  Думаю, що "неполітичний" мітинг міг до понеділка-вівторка втратити динаміку – розійтися сам по собі -  і стати черговою ілюстрацією "розчарування лідерами опозиції". А в другому варіанті демонстративно жорстока"зачистка" Майдану мала відіграти для президента Віктора Януковича щось на зразок історії з "Кольчугами": ізоляція від Заходу і зменшення поля для чергового "кидка" східних "стратегічних партнерів" за допомогою євроінтеграції-І, ІІ, ІІІ, яку можна чекати відразу після завершення опалювального сезону. У такій версії справді "підставили" симпатики "русского мира".

Для Росії важливо "спалити мости" для нашого президента, які унеможливлять геополітичне маневрування і допоможуть зекономити мільярди доларів. Не виключено, що до кримського спецназу додали для зміцнення десяток-півтора морських піхотинців з ЧФ, які й стали тими "провокаторами", що на них посилаються міліцейські чини. Ключовим є просте питання: хто віддав команду і за чиїм розпорядженням до Києва "підтягнули" кримські підрозділи? Зрештою, навряд чи ці відповіді отримаємо коли-небудь, як не було їх надано навіть після зміни владної команди у 2005 році щодо подій попереднього 2004 року (пам'ятаємо Мукачево, передислокація внутрішніх військ в районі Білої Церкви).

Як би мала діяти зараз опозиція?

-          Терпеливо чекати на строкові президентські вибори і "обвал" гривні, який зіграє роль найкращого "колективного агітатора". Не треба нічого блокувати, перевертати чи блокувати. Необхідно дозволити "професіоналам" продемонструвати плоди власної праці в найближчий рік. Водночас не завадить показати людям власну антикризову програму "рятування економіки", яку так чи інакше треба буде реалізувати: мораторій на будь-які зовнішні запозичення, зменшення видатків (утримання надмірного штату МВС, скорочення чиновників удвічі, відмова від "підтримки" промисловості та пільг на житлово-комунальні послуги тощо), мобілізація надходжень за рахунок скасування податкових пільг "для своїх" та оподаткування офшорних активів (можна попросити допомогу в цій справі у західних лідерів).

Особливу увагу повинен отримати план "визволення" Донбасу від промислового рабства (щось за аналогією зі звільненням рабів на плантаціях Півдня після завершення громадянської війни в США 1861-1864 роках; принагідно зауважимо, що далеко не всі темношкірі раби покидали хижі "дядька Тома" добровільно).

Схоже, що владна команда вже "посипалася", а за півроку до виборів явище набуде масового характеру, так що "навернутих" не бракуватиме. Дуже важливо не брати нікого "на перевиховання" до опозиційних лав, як це трапилося у 2005 року.

Архіважливо для опозиції назвати якнайшвидше прізвище єдиного кандидата в Президенти-2015, а також прем'єр-міністра, спікера та двох-трьох ключових міністрів. Це консолідуватиме здорові сили і підвищить переговорну силу в контактах зі світовими лідерами, які, схоже, від монолітності сучасного керівництва втомилися набагато більше, ніж від дуалізму попередньої "помаранчевої команди".

Що буде далі? І як усім нам діяти?

Перебіг подій передбачати неважко: стрімке погіршення економічної ситуації (значне збільшення дефіциту бюджету, девальвація гривні, активізація емісійної діяльності, відплив капіталу), прогресуюча ферментація політичних сил, зростаюча зовнішньополітична ізоляція, наростання соціальної напруженості. Універсальним захистом для трудових заощаджень у такій ситуації слугує лише одне – придбання готівкого долара США, як би непатріотично це не звучало.

До "білорусизації" України навряд чи дійде, адже для цього рейтинг першої особи повинен перевищувати щонайменше 50 відсотків, включно зі столицею країни. Натомість під час "побудови Європи в Україні" дуже ймовірно отримати сучасний варіант "козацької демократії", коли лідери змінюватимуться калейдоскопічно, а зовнішньополітичні конфігурації визначатимуть зустрічі "без краваток" та вартість отриманих подарунків (розумійте – пакетів економічної допомоги).

Зараз ви читаєте новину « "У такій ситуації треба купувати долар США, як би непатріотично це звучало", - економіст прогнозує стрімке погіршення економічної ситуації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути