середа, 31 жовтня 2012 17:46

У світі існує 250 виборчих систем, а Україна заблукала між двома - політолог

У світі існує 250 виборчих систем, а Україна заблукала між двома - політолог
Сергій Таран. Фото: elektorat.te.ua

Україна обговорює 20 років, яка їй необхідна виборча система, проте фахової дискусії щодо цієї проблеми так і не відбулося.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Сергій Таран.

За його словами, проблемними для України є як пропорційна, так і мажоритарна системи: "Хиба змішаної системи полягає в тому, що в нашій країні, скоріш за все, буде створена однопартійна більшість у Верховній Раді, але ця однопартійна більшість не має підтримки громадян України. Це означає, що всі закони, які будуть ухвалені в наступній Раді матимуть сумнівну політичну легітимність. Це все є продуктом виборчого закону". Він підкреслив, що змішана виборча система продукує абсолютно схиблену модель влади України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступник голови ЦВК: ОВК, які затягують рішення, можуть бути розпущені достроково

В свою чергу, Таран зауважив, що саме мажоритарна складова позбавляє рівних прав та можливостей лідерів, які не мають величезного капіталу для участі в виборах. "Лідер громади, який немає грошей — не має шансів виграти по мажоритарці. Це має шанси робити лише тільки дуже багата людина. І це створює ситуацію, коли тільки гроші вирішують долю кампанії", - пояснив експерт.

Говорячи, про те, яка виборча система потрібна Україні, він зазначив, що "по перше Україні потрібна фахова дискусія про виборчу систему".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приємно чути таку оцінку виборчої системи — експерт про "дрімуче середньовіччя" Балоги

"В світі існує 250 різних виборчих систем. В Україні знають лише дві: мажоритарну і змішану. І за 20 років між ними ми заблукали, і вважаємо, що інших немає. А насправді є багато модифікацій систем: Як висувається кандидат в депутати, як виборець може впливати на висунення, яка існує система всування та підрахунку голосів. Є дуже багато модифікацій, в тому числі мажоритарній та пропорційній системі, яка існує в різних суспільствах, і ключове питання має полягати не в тому, яка нам система потрібна, а що ми хочемо досягти в суспільстві. А друге — якою системою це можна досягти", - пояснив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магера назвав найгірший округ в Україні

Окрім того, він підкреслив, що зараз потрібна система, яка сприяє "оновленню політиків та приходу до влади якісних та авторитетних людей. Розуміючи це завдання, треба думати, яка система виборів може цьому сприяти".

"Починати треба з фахової дискусії щодо того, яких змін треба досягти, а потім обирати ту систему, яка для цього підходить", - резюмував експерт.

Зараз ви читаєте новину «У світі існує 250 виборчих систем, а Україна заблукала між двома - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути