четвер, 06 березня 2014 11:19

"В Криму вже все залежить не від України, а від тиску на Росію світової спільноти" - офіцер

  Тимур Баротов
Тимур Баротов

Про становище українських сил у Криму Gazeta.ua поговорила з кримським офіцером. Тимур БАРОТОВ - Заступник голови Севастопольської організації Спілки офіцерів України, капітан другого рангу запасу. В силу обставин він перевіз свою родину до Львова. Сьогодні - четвертий день у цьому місті. Влаштував у тамтешню школу свою дитину. З дня на день повернеться у Крим.

Які останні вісті з українських військових частин на півострові?

- Саме зараз я у Львові, бо ще координую евакуацію кримських татар. Вже десятки людей переселилися тимчасово на Львівщину. Налагоджена робота з Управлінням соціального захисту Львівської області. Але з Криму отримую постійно інформацію.

Сьогодні комунальне підприємтво "Севтролейбус" пустило на свою територію морських піхотинців РФ. Це КП розміщене паркан до паркану зі Штабом військово-морських сил ЗСУ. Окупанти виставили снайперів і тепер так контролюють переміщення наших військовослужбовців.

Тобто тиск посилюється. Вже блокують повністю, не впускають на територію штабу нікого. Навіть Червоний хрест не впустили, члени якого намагалися щось перенести морякам.

Мені повідомляли, що була спроба відімкнути подачу води до військових частин наших.

Де зараз черпати кримчанам новини не російської подачі?

- Не знаю, чи не заблокована ТРК "Бриз" і не знаю, як транслюються українські канали, бо насправді вже повністю Севастополем керують російські сили. Вони контролюють все. Намагаються захопити ще наші військові частини, щоб примусити військовослужбовців скласти присягу Росії або, як вони говорять, уряду автономії. Стати флотом АР Крим.

Це не має ніякої юридичної сили. Нема легітимної процедури, щоб могли скласти військову присягу Росії люди, які є громадянами України і дали присягу на вірність українському народу. Більше того - в російському правовому полі таке не передбачене теж. Якщо хтось це і зробить - завтра таких просто викинуть, вони там не потрібні. Цей хід зараз потрібен тільки для того, щоб цих військовослужбовців зробити поза законом України.

Батальйон морської піхоти з командиром Дмитром Делятицьким під час облоги кричали поширене серед націоналістів гасло "Воля або смерть!". Це західняки там поміж службовцями?

- Ні, ні. При створенні морською піхоти люди, до цього причетні, взяли собі за гасло саме цю фразу. Офіційно воно в документах не прописане, але культивувалося в морській піхоті, поки її не почали нищити. Також було взято тризуб у вигляді меча як один із символів. Це був знак офіцера морської піхоти.

Тобто це неофіційний клич усіх морських піхотинців.

- Так. У 1996-97 році вони вже це гасло мали.

Які надалі в кого шанси на володіння Кримом?

- На жаль, усе вже залежить уже не від нас, а від дій світової спільноти - від тиску, який вони можуть вчинити на Путіна. Ну, і, власне, від рішень Путіна. Тепер від нас уже нічого не залежить. Навіть якщо скажуть завтра "До зброї! На захист!", ми будемо знищені впродовж годин. Щонайбільше - впродовж доби. Всі спроби спротиву будуть придушені.

Настільки нерівні сили?

- Не рівні, і Збройні сили наші не готові до таких подій, бо по факту то вони знищені. В останні роки цілеспрямовано нищили українську армію, і зокрема флот.

Автор: zaxid.net
  Тимур Баротов і мер Андрій Садовий
Тимур Баротов і мер Андрій Садовий

Як небайдужий українець може допомогти воякам?

- На відстані допомогти складно. Але треба не мовчати, повсякчас морально їх підтримувати, намагатися донести правду до якумога більшої кількості слухачів. Це ми сьогодні і зробили, піднявши військово-морський прапор України на Міській раді Львова.

Чия це ініціатива?

- Пропозиція прозвучала від пластунів, а саме - куреня Чорноморців. Було б непогано, кажуть. Я з задоволенням це підтримав і з одним пластуном ми передали прапор міському голові, а він тут же віддав розпорядження підняти разом з Державним прапором і прапор військово-морський - у підтримку військових моряків Севастополя. Показати, що львів'яни, як і всі українці, стоять за наших моряків і військовоаслужбовців, які блоковані в своїх частинах у Севастополі і по всьому Криму.

Автор: zaxid.net
  Фасад львівської ратуші
Фасад львівської ратуші
Зараз ви читаєте новину «"В Криму вже все залежить не від України, а від тиску на Росію світової спільноти" - офіцер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути