неділя, 10 квітня 2016 19:57

Урядування Яценюка було невдалим — політолог

Урядування Яценюка було невдалим — політолог

Заява прем'єр-міністра Арсенія Яценюка про відставку — це правильний крок у нинішній ситуації. Про це сказав у коментарі для Gazeta.ua політолог Олександр Палій.

"Яценюк і так уже засидівся на посаді прем'єра, - зауважує політолог. - Тому вирішив не триматися до кінця за крісло. Зрозуміло, що його підтиснули, він втратив підтримку парламенту, президента і суспільства. І вже треба було щось робити. Було б гірше, якби він чіплявся до останнього, тобто, до голосування у Верховній Раді".

Урядування Яценюка есксперт називає невдалим.

"Він не розуміє, як повинна працювати команда, - зазначає Палій. - Яценюк — не ліберал. Йому здавалося, що треба поганих хлопців на ключових посадах замінити на хороших і все буде добре. Він не хотів віддавати людям можливість проявляти ініціативу. Арсеній Петрович проявив себе як конфліктний і нарцистичний керівник. Йому вдалися дві речі. По-перше, кардинально вирішено газове питання. Зараз ми повністю незалежні від російського газу. Маємо свій видобуток та 10-12 мільярдів кубів отримуємо з Європи. Росія зазнала величезного фіаско. По-друге, уряд зумів під час фактичної війни зберегти усі соціальні виплати. Хай вони невеликі, та все ж. У Другу світову війну в СРСР непрацюючі нічого не отримували, а працюючі — 400 грамів хліба на добу. З іншого боку, введення субсидій зумовило корупційні схеми в газовому секторі та неекономне витрачання газу споживачами".

"Яценюк за 2 роки нічого не зробив для дерегуляцію бізнесу, - додає Олександр Палій. - Дуже кволою була його політика щодо наведення порядку на державних підприємствах. Заявляв, що направляє туди прокуратуру, а сам нічого не робив. Хоча уряд має повноваження контролю за державними компаніями. Він міг сам розібратися в усьому й усунути негативні явища, аби ніхто не дорікав корупційними оборудками.

На думку політолога, політичної кризи в Україні нема.

"Для парламентських республік відставка уряду і переформатування більшості — це звична ситуація. Криза може бути у певних політиків, а для країни зміна уряду — це нормально. Нічого надзвичайного чи фатального в цьому нема. Гадаю, у вівторок буде новий прем'єр, а у четвер дізнаємося про склад Кабміну. Він буде створений за квотним принципом. Хоча краще, аби прем'єр мав можливість сам набрати команду. Тоді ми могли б розраховувати на уряд технократів".

Політолог високо оцінює шанси претендента на посаду прем'єра Володимира Гройсмана переломити ситуацію в економіці.

"Нещодавно Володимир Гройсман написав досить притомну статтю у "Дзеркалі тижня" про те, чим він буде займатися на посаді прем'єра. Головний посил в тому, що треба звільнити ініціативу українських громадян. Фактично це заклик до дерегуляції. Така вимога у суспільстві назріла. Якщо Гройсман ліквідує тіньові схеми в економіці, а не просто посадить на них своїх людей, то ситуація в країні кардинально зміниться. Хоча у нього не так багато часу — треба домогтися рішучих змін у перші три місяці", - переконаний Олександр Палій.

Зараз ви читаєте новину «Урядування Яценюка було невдалим — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути