понеділок, 20 червня 2011 11:24

Уряд Вануату вже не визнає незалежності Абхазії

Уряд Вануату вже не визнає незалежності Абхазії

Новий глава уряду Вануату - острівної держави в Тихому океані - підтвердив, що скасовує рішення колишнього керівництва країни про визнання незалежності Абхазії.

Раніше про те, що влада Вануату відмовила Абхазії у визнанні, повідомляло грузинське МЗС, пише Lenta.ru.

Едвард Натапеї, що очолив уряд Вануату у середині червня, заявив, що в оцінці статусу Абхазії він солідарний з основною частиною міжнародного співтовариства (яке не визнає незалежності Абхазії від Грузії). За його словами, представникові Вануату в ООН Дональду Калпокасу доручено зайнятися встановленням офіційних відносин з Грузією (досі таких відносин встановлено не було).

Натапеї є тимчасовим прем'єр-міністром. Він очолив уряд після того, як повноваження Сато Кілмана, який обіймав посаду прем'єра, були припинені за рішенням суду. Суд визнав недійсним торішнє голосування в парламенті, за результатами якого Кілмана було призначено прем'єром (відповідно, за рішенням суду посада прем'єра знову перейшла до Натапеї, який очолював уряд до листопада 2010 року).

Найближчим часом відбудеться голосування в парламенті, за яким кандидатура прем'єра мала бути офіційно затверджена (Натапеї може зберегти за собою посаду прем'єра, якщо отримає необхідну підтримку з боку парламентарів).

Про те, що Вануату визнало незалежність Абхазії, абхазька сторона заявила наприкінці травня. Пізніше офіційний представник Вануату в ООН спростував цю інформацію (він повідомив, що зв'язався зі своїм урядом і що той заяви абхазької сторони не підтвердив).

Пізніше, проте, виявилось, що визнання все ж таки було: ЗМІ оприлюднили копію документа, відповідно до якого між Вануату і Абхазією було встановлено дипломатичні відносини. Угоду було підписано головами урядів Сато Кілманом і Сергієм Шамбою, пише Newsru.

Абхазія, що проголосила незалежність від Грузії на початку 1990-х років, у 2008 році (після російсько-грузинської війни) була офіційно визнана Росією. Істотної підтримки на міжнародному рівні це рішення не зустріло. За прикладом РФ пішли Нікарагуа, Венесуела і невелика острівна держава Науру. У Грузії, яка вважає Абхазію своєю територією, окупованою російськими військами, вважають, що відповідні рішення було пролобійовано російською стороною.

Зараз ви читаєте новину «Уряд Вануату вже не визнає незалежності Абхазії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути