неділя, 03 січня 2016 16:03

Урядування Яценюка стає все більшою міною уповільненої дії для держави — політолог

Урядування Яценюка стає все більшою міною уповільненої дії для держави — політолог

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко вважає, що невирішені проблеми минулого року можуть цьогоріч привести до зміни уряду та дочасних парламентських виборів в Україні. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Одна з найголовніших проблем, що залишилася невирішеною, судова реформа, - зазначає експерт. - Продовжується практика вибіркового правосуддя та політичного переслідування опонентів і громадських активістів. Ці фактори свідчать про те, що президент залишається в когорті політиків, які вийшли із "шинелі Януковича". Також людей обурює, що продовжуються політичні торги, унаслідок яких стало можливим збереження уряду Арсенія Яценюка. Проштовхуванням бюджету і шантажем коаліції з боку депутатів своєї фракції він виторгував продовження свого урядування, що наближає можливість третього Майдану".

На думку фахівця, нинішні урядовці перетворилися на крадіїв.

"Уряд Яценюка — це команда корупціонерів, - каже політолог. - Якщо краде їхнє оточення, то крадуть і вони. Урядовці заступали на ці посади як команда пожежників і реформаторів. Але не стали ні тим, ні тим. Перетворилися на крадіїв. Уже навіть посланець США Джозеф Байден сказав у Верховній Раді, що ніде в демократичних країнах нема такої корупції. Це убивча оцінка діяльності президента Петра Порошенка і прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Звісно, американці не втручаються у внутрішні справи інших держав і не нав'язують своїх урядовців. Але це був потужний сигнал від найбільшого стратегічного партнера. Фактично чистку уряду треба було розпочати наступного дня".

За словами експерта, у парламенті продовжується політика торгу з колишніми членами команди Януковича, голоси яких купуються для ухвалення необхідних законопроектів. Коаліція більшості по факту розвалилася. Президент мав би розпустити ця Верховну Раду і призначити дочасні вибори. Але він цього не робить, бо побоюється, що наступний парламент буде для нього ще більш некерованим.

"До того ж, наростає невдоволення серед бізнесу, - продовжує фахівець. - Цього року знімаються експортні мита з європейських товарів, тому нашим товаровиробникам буде важче конкурувати з імпортом. Зняли пільги для аграріїв, чим викликали їхні протести по всій країні. Росія закриває від нас свій ринок, вводячи продуктове ембарго. Втрати експортерів не компенсуються можливостями потрапити на європейські ринки. Олігархи продовжують паразитувати на бюджеті".

Якщо не вирішувати ці проблеми, то восени відбудуться дострокові парламентські вибори, переконаний політолог.

"Вони стануть генеральною репетицією президентських. За їхніми результатами політичні сили визначатимуться з кандидатами на найвищу посаду. Серйозно визначатиме порядок дня і холодна фаза війни з Росією. Урядування Яценюка стає все більшою міною уповільненої дії для держави. Юлія Тимошенко натякає, що є можливість зберегти стабільність у країні через зміну уряду. Вона найбільший претендент на посаду прем'єра. Якщо ж такого не відбудеться, то ні "Батьківщина", ні "Самопоміч" не захочуть стати політичними самогубцями. Урешті-решт їх фракції вийдуть з коаліції. Тоді перевибори стануть очевидними, бо президент постійно говорить, що він не створить коаліцію з Опозиційним блоком за жодних обставин", - підсумовує Володимир Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «Урядування Яценюка стає все більшою міною уповільненої дії для держави — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути