четвер, 21 березня 2013 18:40

Умова РФ щодо консорціуму з ГТС ставить під загрозу інтереси України - Єврокомісія

Умова РФ щодо консорціуму з ГТС ставить під загрозу інтереси України - Єврокомісія
Фото: news.liga.net

У Європейської комісії (ЄК) дають зрозуміти, що заявлена Україні Російською Федерацією умова для створення консорціуму з управління українською газотранспортною системою (ГТС) - вихід з Енергетичного співтовариства (ЕС) - поставить під загрозу суверенні інтереси країни в енергетичній безпеці.

"ЄС незмінно вірить, що це в суверенних інтересах України, щоб будь-яка угода відповідало зобов'язанням, які Україна взяла в рамках Енергетичного співтовариства", - йдеться в коментарі ЄК.

При цьому в коментарі зазначається, що членство України в ЕС є інструментом співпраці для того, щоб "продовжувати роботу в напрямку економічної життєдіяльності, конкурентоспроможності, прозорості, стабільності та інтегрованого енергетичного ринку, що був би привабливий для необхідних інвестицій".

"Це також дозволяє захистити українську енергетичну безпеку від наслідків антиконкурентного енергетичного ринку, який залежить від одного головного зовнішнього постачальника, і робота по реверсним поставкам газу з ЄС в Україну є цьому яскравим прикладом", - пояснює свою позицію Єврокомісія.

У зв'язку з цим ЄК знову заявила про готовність "допомогти Україні порадою, щоб запобігти небажані наслідки будь-яких угод, які вона хоче укласти".

"Договір про Енергетичне співтовариство є невід'ємною частиною всеохоплюючих відносин Україна-ЄС, і ми очікуємо, що Україна повністю буде відповідати цим правилам", - підкреслюється в коментарі.

Крім того, в Єврокомісії ще раз нагадали про свою позицію, відповідно до якої "ЄС хоче, якщо того, звичайно, хочуть Україна та Росія, вступити в тристоронні консультації з питання транзиту газу в будь-який час".

"Комісія також багаторазово заявляла, що готова грати роль, яка сприяє, у можливому тристоронньому - Україна-ЄС-Росія - консорціумі, гарантуючи дотримання європейського та міжнародного законодавства, включаючи договір про Енергетичне співтовариство", - підкреслюється в коментарі.

Раніше прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що участь РФ у консорціумі з українською ГТС можливо при відмові Києва від приєднання до енергетичних правил ЄС.

"Альянс між Росією та Україною може бути тільки за умови виходу України з цілого ряду інститутів, що включають договір приєднання до Енергетичного союзу", - заявив російський прем'єр.

Зараз ви читаєте новину «Умова РФ щодо консорціуму з ГТС ставить під загрозу інтереси України - Єврокомісія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути