понеділок, 04 вересня 2023 15:54

Українських студентів хочуть мобілізувати. Кого може торкнутись

Українських студентів хочуть мобілізувати. Кого може торкнутись
У парламенті планують змінити закон про "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Фото: novynarnia.com

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачає скасування відстрочки від мобілізації для студентів-чоловіків з 30-річного віку, які здобувають не послідовну вищу освіту або другу й більше.

Про законопроєкт № 9672 повідомляє сайт парламенту.

Пропонують додати кілька абзаців до статті 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Пропонується, що призову на військову службу під час мобілізації не підлягають:

здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній законом "Про освіту", якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хоробрість перемагає страх. Оновлюй дані в ТЦК" – в Україні запустили кампанію про службу в ЗСУ

Крім того, з метою збереження педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти з числа осіб чоловічої статі у віці до 60 років, пропонується встановити, що вони не підлягають мобілізації.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що з початком повномасштабної російської агресії військовозобов'язані почали зловживати нормою закону.

Так, у 2022 році до закладів освіти зарахували на навчання 106 771 вступників чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати другу освіту.

Цього року станом на 28 серпня чисельність таких осіб становила 74 059 вступників.

"На сьогодні спостерігається суттєве збільшення чисельності вступників у порівнянні з минулим 2022 роком", – сказано у пояснювальній записці.

Ті, хто здобуває другу чи третю вищу освіту, не мають отримувати відстрочку від мобілізації, сказав народний депутат Федір Веніславський.

17 серпня президент Володимир Зеленський підписав закони про продовження дії воєнного стану і проведення мобілізації на 90 діб – до 15 листопада 2023 року.

Зараз ви читаєте новину «Українських студентів хочуть мобілізувати. Кого може торкнутись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути