середа, 02 вересня 2015 10:02

"Україні потрібна м'яка диктатура" - Глузман

"Україні потрібна м'яка диктатура" - Глузман

У понеділок біля Верховної Ради сталися сутички між мітингувальниками та міліціонерами. Перед цим парламентарі прийняли зміни до Конституції щодо децентралізації в першому читанні. Хтось зі сторони активістів кинув бойову гранату в колону правоохоронців. Поранення отримала 141 людина. Один нацгвардієць загинув від кулі. Ще двоє померли від осколкових поранень у лікарні.

- 31 серпня пролунав тривожний дзвоник кінця нашої державності. Страшно, коли за таких обставин гинуть люди. У нормальних країнах так неповинно бути, - каже в інтерв'ю Gazeta.ua правозахисник Семен Глузман.  - Це трагічно закінчиться для держави Україна. Залишаться люди, будинки, клімат. Але навряд чи ми зможемо називати себе українською державою.

Як події під Радою вплинуть на голосування за зміни до Конституції у другому читанні. Чи вдасться зібрати необхідні 300 голосів?

- Сподіваюсь, що ситуація якось трохи протверезить наших депутатів. Але я невпевнений у цьому.

Чи може президент Порошенко "включити задню"у переговорах із Заходом в питанні зміни Основного закону?

- Наші західні партнери розумні люди. З ними можна було б знайти якісь компроміси. Але президент втратив іншу можливість — діалог із суспільством. Він повинен був чесно пояснити, що відбувається, а не приховувати мотиви своєї поведінки. Чому він це робив? Українці ж нормально сприймають аргументи, мислять по-європейськи.

Хто виграв, і хто програв від ситуації, яка склалася?

- Програла держава. Судячи по істериці Тягнибока та обережним словам Ляшка, вони теж трохи злякалися. Але це секундний переляк. У них своя мета. Виграв, нажаль, Путін, який немає ніякого відношення до подій під Радою.

Чи не повториться протистояння у грудні, в день голосування за зміни до Конституції у другому читанні?

- Сутички можуть повторитися, бо хлопці, які нами керують, не можуть не брехати. Суспільство їм не вірить. Зараз все залежить від влади. Порошенко повинен піти на діалог з пересічними українцями. Мінімум один раз на місяць зустрічатися з людьми. І робити це не постановочно, а прямо пояснювати свої вчинки. Або вести розмову від імені влади може той, кому люди ще трохи довіряють. Наприклад, Луценко.

Вдасться стабілізувати ситуацію всередині країни?

- Нова влада вже програла. Після Майдану нічого не змінилося. Навести лад в країні не може ніхто з нинішніх політиків. Нам потрібна м'яка диктатура, тверда влада. Хтось такий, як де Голль. Не бізнесмен, а політик, якого потім ми всі будемо сварити, що він наступав на права людини. Але це неминуче потрібно вже зараз. І не через війну. Путіна вже достатньо глибоко закопав Захід. Великої війни, очевидно, не буде. А через напружене внутрішнє становище в країні.

Зараз ви читаєте новину «"Україні потрібна м'яка диктатура" - Глузман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути