вівторок, 21 серпня 2012 05:15

Україна призупинила екстрадицію підозрюваного в замаху на Путіна

Україна призупинила екстрадицію підозрюваного в замаху на Путіна
Адам Осман. Архівний кадр "Першого каналу"

Україна призупинила екстрадицію до Росії Адама Осмаева, якого в РФ підозрюють у підготовці замаху на президента Володимира Путіна і двох нападів на главу Чеченської республіки Рамзана Кадирова. Як пише у вівторок, 21 серпня, газета "Коммерсант", це пов'язано з рекомендацією Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Рішення про екстрадицію Осмаева в Росію було прийнято 14 серпня - відповідну постанову виніс апеляційний суд Одеської області, відхиливши скаргу підозрюваного. Осман вже був заочно арештований Лефортовським районним судом Москви.

Проте захист ймовірного лідера осередку угрупування "Імарат Кавказ" звернулася до ЄСПЛ. У скарзі, направленій до Європейського суду, адвокати вказали, що в Росії Осман може зазнати катувань та нелюдському відношенню. ЄСПЛ запросив у України документи по цій справі, а на час їх розгляду рекомендував зупинити екстрадицію.

"Екстрадиція вже була підготовлена, проте оскільки Україною підписано відповідні міжнародні конвенції, міжнародне законодавство для нас є пріоритетним і обов'язковим. Тож процедура була тут же припинена", - повідомив "Комерсанту" начальник відділу зв'язків зі ЗМІ української Генпрокуратури Юрій Бойченко.

У разі, якщо ЄСПЛ заборонить екстрадицію Осмаева, судити його за злочини, в яких його звинувачують російська влада, будуть на Україні.

Громадянин Росії Адам Осман і його ймовірний спільник, громадянин Казахстану Ілля Пьянзін, були затримані в Одесі в лютому 2012 року. Їх затримали після вибуху в квартирі, де вони, за версією слідства, займалися виготовленням бомб.

Зараз ви читаєте новину «Україна призупинила екстрадицію підозрюваного в замаху на Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути