пʼятниця, 07 травня 2010 11:27

Україна не віддасть Румунії безлюдний острівець на Дунаї - глава МЗС

Україна не віддасть Румунії безлюдний острівець на Дунаї - глава МЗС

Українська сторона не має наміру переглядати лінію проходження кордону з Румунією. Про це заявивміністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

"Київ не має наміру переглядати лінію проходження кордону з Румунією, навіть якщо мова йде про безлюдний острівець на Дунаї", - сказав міністр, відповідаючи на питання щодо претензій Бухареста, які стосуються острова Майкан на Дунаї.

Грищенко відзначив, що з цілої низки питань, від транзиту вантажів по Дунаю до розробки вуглеводневих ресурсів на Чорноморському шельфі, Україна і Румунія є природними конкурентами.

"Є, звичайно, і сфери, де ми тісно співпрацюємо і виходимо на рівень партнерства. І одна складова наших відносин зовсім не виключає іншу", - додав глава МЗС.

Грищенко відзначив, що національні інтереси України будуть відстоюватися по максимуму.

"Можу запевнити українських громадян у тому, що зовнішньополітичне відомство максимально налаштоване на відстоювання наших інтересів в діалозі з Румунією", - підкреслив він.

Міністр також нагадав, що 27 квітня в Києві відбулися досить відверті та конструктивні переговори між заступником міністра закордонних справ України Костянтином Єлісєєвим та державним секретарем МЗС Румунії Богданом Мазуру.

"Ми чітко дали зрозуміти нашим румунським колегам, що наявні у нас з ними окремі розбіжності не повинні ставати питанням на порядку денному відносин України з ЄС. І з цією нашою позицією Бухарест погодився", - повідомив Грищенко.

Як повідомлялося, останнім часом у ЗМІ активно обговорюється тема претензій Румунії до України, що стосуються безлюдного острова Майкан на річці Дунай.

За міжнародним правом, коли кордон між країнами йде по річці, вона проходить по фарватеру, якщо сторони не домовилися інакше. Фарватер, що проходив між великим румунським островом Бабин і українським островом Майкан, змінився. На цій підставі румунська сторона заявила про необхідність перенести кордон з Україною, після чого Майкан став би румунським островом.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Україна не віддасть Румунії безлюдний острівець на Дунаї - глава МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути