середа, 04 квітня 2012 11:52

Україна не збирається услід за Росією ратифікувати угоду про ЗВТ у СНД

Україна не збирається услід за Росією ратифікувати угоду про ЗВТ у СНД
Угода про ЗВТ у СНД забороняє співпрацювати з ЄС. Фото: ukr.obozrevatel.com

Українська влада гальмує ратифікацію договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між країнами СНД, бо документ надає переваги Росії й унеможливлює інтеграцію в ЄС.

Про це йдеться в публікації "Пішли на принцип" газети "Коммерсант-Україна".

Днями російський президент Дмитро Медведєв підписав закон про ратифікацію договору "Про зону вільної торгівлі". Росія стала єдиною державою, яка завершила ратифікацію цього договору. Натомість Київ відмовляється ратифікувати документ у нинішній редакції, адже він відрізняється від парафованого раніше. Проте представники влади все ще сподіваються переконати Росію виправити спірні позиції договору.

Текст угоди про ЗВТ між восьма країнами-учасницями СНД було парафовано ще в квітні 2011 року. Проте в жовтні прем'єри цих країн підписали оновлену версію договору. Тоді прем'єр-міністр України Микола Азаров пообіцяв, що договір буде ратифікований в найкоротші терміни і вступить у силу в січні 2012 року.

Прогнози прем'єра не виправдалися - на сьогодні угода не розглянута жодним із парламентів, крім російського. У Верховній Раді його проект навіть не зареєстрований. В уряді пояснюють це бюрократичною тяганиною.

"Договір не збалансований, він дає перевагу Росії, тому ми ведемо консультації з Москвою, щоб внести в нього зміни. До тих пір поки переговори не приведуть до успіху, договір не буде переданий на ратифікацію", - розповіли виданню в адміністрації президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клюєв домовився із Наришкіним, що ЗВТ з СНД запрацює вже цього року

"Я сподіваюся, що ми зможемо пом'якшити протиріччя. Але в тій редакції договору, яка існує сьогодні і яку ми ніяк не можемо винести в сесійний зал парламенту, він точно не буде затверджений. Якщо ми і погодимося на ратифікацію, то документ буде в дещо іншій редакції", - підтвердив голова парламентського підкомітету з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков.

Видання володіє текстами двох редакцій договору - попередньо парафованої сторонами, а також підписаного прем'єрами. Дві версії документа істотно відрізняються. Левова частка відмінностей сконцентрована в "Додатку 1" до договору, де перераховані винятки з режиму вільної торгівлі. У підписаній угоді виявилося близько 50 нових, відсутніх в парафованому документі товарних позицій, за якими Росія застосовує експортне мито.

Однак, за словами регіонала Олексія Плотнікова, головна проблема ратифікації договору пов'язана з неузгодженістю цього документу з майбутньою угодою про асоціацію (СА) між Україною та ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна і ЄС парафували угоду про асоціацію

Мова йде про "Додаток 6" до договору, який був відсутній у парафованій версії. У ньому передбачені санкції для тих учасників ЗВТ, які введуть режим вільної торгівлі з третіми країнами або об'єднаннями і тим самим змінять структуру свого імпорту. Це формулювання, безсумнівно, застосоване до майбутньої ЗВТ між Україною та ЄС.

Це означає, що після підписання угоди про асоціацію між Києвом і Брюсселем, інші країни-учасниці ЗВТ СНД отримають право застосовувати до України які завгодно штрафні обмежувальні мита.

Зараз ви читаєте новину «Україна не збирається услід за Росією ратифікувати угоду про ЗВТ у СНД». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути