середа, 11 лютого 2015 08:00

Україна отримає летальну зброю, якщо з Путіним не вдасться домовитися — експерт

Україна отримає летальну зброю, якщо з Путіним не вдасться домовитися — експерт

 Україна отримуватиме від Заходу летальну зброю у разі, якщо Росія продовжить агресію на Донбасі. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Антон Круть.

"Незважаючи на обнадійливі заяви українських дипломатів, зустріч на рівні заступників міністрів закордонних справ, у "нормандському форматі" в Берліні 9 лютого була не досить вдалою. Про це свідчить і заява канцлера Німеччини Меркель. Тобто події розгортаються не найкращим чином і я прогнозую, що сторони не зможуть домовитись. Тому я б не виключав можливості надання летальної зброї", - каже експерт. Водночас він сумнівається, що такі поставки здійснюватимуться напряму із США.

Круть також припустив, що зброя вже надавалася Україні деякими європейськими країнами НАТО. "Йдеться про країни Балтії. Також свою готовність надавати зброю висловлювала й Польща. І ці заяви були зроблені не просто так. Коли на початку грудня в Україні закривалися аеропорти (13 грудня авіаційна служба України заборонила польоти в аеропорти Харкова, Дніпропетровська і Запоріжжя, пояснивши цей крок міркуваннями безпеки. За три дні летовища відновили свою роботу — ред.) - це спричинило гвалт в МЗС Росії. Були дзвінки в європейські столиці з питанням що це трапилося. Про поставки зброї в Україну писалося в російській пресі. Тоді росіяни дуже злякалися. Я не виключаю, що саме в цей час якісь поставки таки відбувалися", - зауважує політолог.

На його думку, Європа спробує будувати розмову з Путіним за сценарієм злого та доброго поліцейського.

"Після саміту в Брісбені Німеччина приєдналася до позиції Великої Британії - найближчої союзниці США в Європі. Меркель вже не поступатиметься Путіну. Французи ж більш схильні до компромісів. З боку Олланда ми чуємо поступливі заяви. У переговорах з Росією Німеччина швидше за все гратиме роль злого поліцейського, а Франція доброго", - каже Круть.

Нагадаємо, що президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Росії Володимир Путін домовились провести зустріч в нормандському форматі в середу 11 лютого в Мінську.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримає летальну зброю, якщо з Путіним не вдасться домовитися — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути