понеділок, 13 травня 2013 15:51

Україна може зберігати до 15 млрд куб. м газу європейських компаній

Україна може зберігати до 15 млрд куб. м газу європейських компаній
Ставицький розрекламував українську ГТС перед Європою. Фото: ukr.obozrevatel.com

Україна має реальні можливості щодо зберігання у своїх підземних сховищах природного газу європейських компаній.

Про це під час прес-конференції в Київі сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький.

Він розповів, що 3 травня у Брюсселі відбувся круглий стіл високого рівня з питань розвитку газового ринку в Україні під головуванням європейського комісара з питань енергетики Гюнтера Оттінгера, на якому і розглядалося це питання.

"У рамках круглого столу були проведені семінари з питань розвитку газового коридору та розгляд практичних питань з використання газових сховищ України для ЄС. Було також обговорено питання газового ринку України, перспективи розвитку газотранспортної системи та реформування НАК "Нафтогазу", - розповів міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Час вже прийшов і треба приймати рішення" - Ставицький про ГТС консорціум

Ставицький також повідомив, що на сьогодні ГТС України включає 38,9 тис. км газопроводів різного призначення та продуктивності, 72 компресорні станції, 1458 газорозподільних станцій, 13 підземних сховищ газу та обєкти інфраструктури, які забезпечують функціонування системи. Усе це, за його словами, свідчить про достатні об'єми ГТС, які дозволять зберігати не тільки український ресурс.

"Надійність транзитних поставок газу і газопостачання внутрішнім споживачам забезпечується комплексом підземних сховищ газу, загальною ємністю 31 мільярд куб. м. Необхідний обсяг газу в підземних сховищах для забезпечення потреб споживачів України становить до 15-ти мільярдів куб. м. Таким чином існує реальна можливість зберігання у підземних сховищах України природного газу для європейських компаній в обсязі до 15-ти млрд куб. м. На "вході" ГТС України здатна прийняти до 285 млрд куб. м, а на "виході" 178 млрд куб. м природного газу, у тому числі 146 млрд у країни Європи та Молдову", - підкреслив Ставицький.

Крім того, міністр наголосив: "Вигідне географічне розташування України на головних шляхах транспортування природного газу дають нам потенційну можливість відігравати важливу роль у міжнародній системі транспортування газу і сприяти прискоренню її інтеграції в європейський і світовий економічний простір".

Зараз ви читаєте новину «Україна може зберігати до 15 млрд куб. м газу європейських компаній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути