понеділок, 05 березня 2012 09:10

Угоду про асоціацію кинули до в'язниці, й українська влада тримає ключ - Європейські дипломати

Угоду про асоціацію кинули до в'язниці, й українська влада тримає ключ - Європейські дипломати

Україна заблокувала Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

Про це у відкритому листі, опублікованому 4 березня в New York Times, заявили міністри закордонних справ Швеції Карл Більдт, Великої Британії - Вільям Хейг, Чехії - Карел Шварценберг, Польщі - Радек Сікорський і Німеччини - Гідо Вестервелле.

Нижче наводимо повний текст листа:

Цього дня, п'ять років тому, Європейський Союз і Україна почали переговори про нову угоду, яка посприяла би політичній асоціації та економічній інтеграції держави з євроспільнотою. Сьогодні ми мали святкувати підписання і ратифікацію угоди, а також успіхи України в досягненні ще більш тісного співробітництва з ЄС. Натомість ми переходимо на новий етап, що перетворився на занадто довгий і болісний шлях.

У березні 2007 року було покладено великі сподівання на стійкий демократичний розвиток України. Дійсно, країна вважалася маяком демократії на пострадянському просторі, маючи найкращий показник щодо вільних і справедливих виборів серед більшості інших країн регіону.

Це дозволило ЄС піти на набагато більш тісні відносини з Україною, а також допомогло прокласти шлях до Східного партнерства - амбітної політики, спрямованої на політичну асоціацію та економічну інтеграцію між ЄС і шістьма східноєвропейськими партнерами.

Сьогодні, однак, ми зайшли в глухий кут в процесі об'єднання. У той час як переговори щодо Угоди про асоціацію були успішно завершені в грудні 2011 року, шлях вперед - через підписання та ратифікацію угоди - фактично заблокований в результаті дій України.

Причина цього проста: події в Україні протягом останніх двох років змусили нас засумніватися у намірах Києва переймати фундаментальні цінності, які передбачені як Угодою, так і нашими відносинами в більш широкому сенсі.

Після перемоги Віктора Януковича в 2010 році на президентських виборах, яка була широко визнана такою, що відповідає міжнародним стандартам, Україна ухвалила амбітну програму реформ, спрямованих головним чином на стимулювання економічного зростання, пом'якшення наслідків фінансової кризи і встановлення в країні курсу на поглиблення і більш тісні зв'язки з ЄС. Зі свого боку, ми могли тільки підтримати таку тверду прихильність реформам і рішуче привітали європейський вибір України.

Ми не можемо, однак, приховувати наше зростаюче занепокоєння з приводу стану демократії в Україні. Незалежні засоби масової інформації та громадські організації повідомляють про тиск з боку влади.

В кінці 2010 року було відкрито кримінальні справи проти низки провідних опозиційних політиків. А рік потому колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко була засуджена до семи років позбавлення волі за звинуваченням у зловживанні посадовими повноваженнями, після суду, який був розкритикований в Україні та за кордоном як такий, що не відповідає міжнародним стандартам.

Крім того, більш ніж десятьом іншим опозиційним політикам висунуто аналогічні звинувачення. 27 лютого колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко був засуджений до чотирьох років позбавлення волі, що стало іншим розчаруванням.

Ці процеси мають ознаки політичної мотивованості і вибіркового правосуддя. На думку незалежних експертів, вони були проведені без дотримання принципів верховенства закону і прав людини.

Ці події є несумісними з власним європейським вибором України. Демократія, права людини і верховенство закону є цінностями, що лежать в основі Угоди про асоціацію. Україна вже взяла на себе відповідні зобов'язання в рамках ОБСЄ, Ради Європи, а також по відношенню до ЄС. Таким чином, було б справедливо сказати, що Угоду про асоціацію кинули до в'язниці, й українська влада тримає ключ від неї.

У жовтні 2012 року українські виборці обиратимуть новий парламент. Це буде лакмусовим папірцем для демократії. Цього дня міжнародного співтовариство спостерігатиме за Україною з надією і очікуванням того, що країна не буде відмовлятися від своїх традицій вільних і справедливих виборів. Йдеться про те, що опозиція має взяти учать у виборах у повній мірі.

Ми хочемо підкреслити: уряд відповідальний за забезпечення того, щоб всі політичні партії, в тому числі опозиційні та їх лідери, змогли взяти участь на рівних умовах. Ми закликаємо Україну заздалегідь надіслати запрошення до Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ, щоб дати можливість міжнародній місії зі спостереження слідкувати за перебігом виборів.

Ми бачимо себе союзником України. Ми віримо в народ України, демократичний та економічний потенціал України. Ми знаємо, що шлях реформ, яким Україна вирішила піти, довгий і складний.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Опозиційні політики назвали вирок Луценку несправедливим

Але ми переконані, що більш тісні політичні та економічні зв'язків, а також контакти між громадянами України та ЄС нададуть величезні переваги для обох партнерів.

Двадцять років незалежності і суверенітету призвели до незворотних змін в свідомості українського суспільства. Народ України - європейський і поділяє європейські цінності. Наша мета полягає у тому, щоб прийняти Україну до європейській сім'ї шляхом підписання і ратифікації угоди про асоціацію.

Ми звертаємося до українського керівництва проявити політичну сміливість і мудрість, необхідну для цього.

Зараз ви читаєте новину «Угоду про асоціацію кинули до в'язниці, й українська влада тримає ключ - Європейські дипломати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

59

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути