пʼятниця, 10 серпня 2012 19:42

Угода про зону вільної торгівлі СНД затягне Україну у новий СРСР – Віктор Ющенко

Угода про зону вільної торгівлі СНД затягне Україну у новий СРСР – Віктор Ющенко
Ющенко: "Дискримінація, тиск і диктат Росії є проявом реальної атмосфери у так званій "ЗВТ". Фото: svit24.net

Угода про зону вільної торгівлі в рамках СНД, яка набула чинності з підписанням президентом Віктором Януковичем відповідного закону, є інструментом посилення залежності між колишніми учасниками СРСР і може призвести до втрати державного суверенітету України.

Про це заявив Президент України (2005-2010), лідер партії "Наша Україна" Віктор Ющенко.

"Ми бачимо продовження небезпечної гри у проросійську політику – на темі мови, національної символіки, національної економіки. Формально економічна Угода з СНД є більшою мірою політичним актом, спрямованим на посилення залежності між колишніми учасниками СРСР. Це затягування України у проект нового СРСР. І поспіх її підписання саме зараз - це спроба чинної влади заручитися лояльністю Росії коштом національних інтересів", - переконаний Ющенко.

За його словами, Угода є способом узаконення економічного нерівноправ'я в економічних відносинах між Україною та Росією. З режиму вільної торгівлі виключено групи товарів, котрі найбільше експортуються з України в Росію. Тобто від початку закладено основи для торговельних обмежень і формування периферійності, провінційності економік інших учасників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович підписав закон про зону вільної торгівлі з країнами СНД

Формати економічних об'єднань, які нав'язує Росія, не надають жодних переваг національним економікам, блокують вихід конкуруючих галузей на світовий ринок. Це підтверджує досвід сусідньої Білорусі, щодо якої, навіть у рамках більш тісного - Митного союзу, не раз застосовували економічні санкції, велися торговельні війни.

"Дискримінація, тиск і диктат Росії є проявом реальної атмосфери у так званій "зоні вільної торгівлі". Інакше чому попередню угоду, яку уклали уряди країн СНД ще 1994 року, Росія фактично заблокувала як невигідну для себе", - нагадав Ющенко.

Однією з загроз впровадження нової угоди він назвав протиріччя зобов'язанням України як члена Світової організації торгівлі, при тому, що умови СОТ є більш ліберальними і не передбачають підпорядкованості учасників один щодо іншого або нечесної конкуренції.

Лідер "Нашої України" закликав керуватися у зовнішньополітичній діяльності виключно національними інтересами країни, зокрема її економічними потребами.

"Підписана угода повинна або бути денонсованою, або суттєво доповненою таким чином, щоб відповідати іншим міжнародним договорам України, зокрема умовам участі у СОТ", - заявив Віктор Ющенко.

Зараз ви читаєте новину «Угода про зону вільної торгівлі СНД затягне Україну у новий СРСР – Віктор Ющенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути