пʼятниця, 03 липня 2015 16:47

У законопроекті по децентралізації є велика пастка для Порошенка - Кравчук

У законопроекті по децентралізації є велика пастка для Порошенка - Кравчук

В законопроекті щодо змін до Конституції в частині децентралізації запропонованому президентом є пастки, які можуть вплинути на майбутнє України, одна з них – право глави держави розпускати органи місцевого самоврядування. Таку думку в інтерв'ю сайту "Главком" висловив  перший президент України Леонід Кравчук.

"Я бачу у цьому, здавалось би, прогресивному документі по децентралізації, кілька пасток. І добре, що на них звернула увагу Венеційська комісія. Порошенко звернувся із пропозицією надати йому право на розпуск органу місцевого самоврядування, який виходить за межі Конституції", - сказав Кравчук.

На його думку, президент повинен мати повноваження розпускати раду, якщо вона прийняла сепаратистське рішення. Він нагадав, що під час буремних подій 2004 і 2014 років революційно налаштовані депутати у міських і обласних радах приймали рішення, які порушували Конституцію.

"Я згоден, у таких випадках у центрі мають бути конституційні важелі впливу на ситуацію на місцях. І це правильно. Але мабуть, має бути прозорий механізм оцінки ситуації і знаходження компромісного рішення", - наголосив Кравчук.

За його словами, тут потрібен механізм компромісу, бо помилятися, коли йдеться про тисячі людей і зародження можливих конфліктів, не можна.

Він додав, що у діяльності президентів справжньою пасткою є іспит на повноваження. "Лише з часом розумієш, як нелегко цю пастку обходити, щоб зберегти баланс влади", - сказав Кравчук. Він зазначив, що у Леоніда Кучми це випробування було у 1995 році Конституційним договором, у Віктора Ющенко — нічними дебатами стосовно Конституції 2004 року, у Віктора Януковича — по суті конституційним переворотом. "Зараз такий іспит проходить президент Порошенко", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «У законопроекті по децентралізації є велика пастка для Порошенка - Кравчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути