понеділок, 31 серпня 2009 16:06

У Ющенка вказали на прорахунки Тимошенко перед її зустріччю з Путіним

У Ющенка вказали на прорахунки Тимошенко перед її зустріччю з Путіним
Непослідовність урядової енергетичної політики веде до стагнації та утвердження іноземних монополістів на українському енергетичному ринку.

Про це заявив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба глави держави.

Він оцінив плани прем"єра Юлії Тимошенко скоротити імпорт російського газу як добрий намір переглянути положення україно-російських газових контрактів від 19 січня цього року для встановлення рівноправної партнерської співпраці, якої прагне Віктор Ющенко.

Соколовський заявив, що ці угоди "кабальні" для України, і жоден із європейських фахівців досі не дав позитивних висновків щодо них.

За його словами, "практично доведено", що ігнорування підходів та вимог Ющенка, зокрема співпраця за згаданим контрактами і зволікання уряду з реформуванням газового сектора в 2009 році, уже завдало незворотної шкоди Україні та її громадянам.

Так, за даними представника президента, зменшилися реальні доходи українців на фоні начебто збереження економічно необгрунтованих взаємовідносин між постачальниками і споживачами газу; погіршився фінансовий стан НАК "Нафтогаз України" і її рейтинги на світових біржах; суттєвого перевантаження зазнала національна фінансова система, що сприяє девальвації гривні; держава втягується у невиправдані борги і зобов"язання.

Соколовський заявляє, що Тимошенко "демонструє виняткову непослідовність у вирішенні цієї проблеми": напередодні чергової зустрічі з прем"єром Росії вона ще не визначилася з планами щодо обсягів імпорту газу в 2010 році. Він нагадує, що 20 серпня Тимошенко заявила про 25 млрд. куб. м, 29 серпня – про 27 млрд. куб. м, а за контрактами Україна зобов"язана викупити 52 млрд. куб. м.

Також незрозумілі урядові плани й щодо реформ газового сектору: МВФ та іншим міжнародним організаціям Тимошенко заявила про реформи і підвищення на 20% цін на газ, а українцям обіцяє "утримувати нинішні економічно необґрунтовані ціни реалізації, які є у 5-6 разів нижчі за закупівельні ціни", - зазначає представник Ющенка.

Він також зазначив, що попри готовність європейських партнерів надати вигідні для України кредити на суму 1,7 млрд. доларів, уряд понад місяць "зволікає з підготовкою кредитних угод і продовжує таємні перемовини щодо залучення невигідних для держави і необґрунтованих комерційних кредитів із залученням тіньових схем".

"Зворотно-поступальний рух уряду, на жаль, спостерігається також у нафтовій, вугільній і ядерно-енергетичній сферах, які також є стратегічними для України, а відтак – значною мірою визначають нашу державність і незалежність", - вважає Соколовський.

На його думку, "така непослідовна позиція нинішнього керівництва уряду і майбутнього технічного кандидата у президенти Тимошенко не відповідає українським національним інтересам, не сприяє розвитку прозорого партнерської співпраці з Європейською та Російською сторонами і сприяє застою та утвердженню іноземних монополістів на українському енергетичному ринку".

Зараз ви читаєте новину «У Ющенка вказали на прорахунки Тимошенко перед її зустріччю з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути