середа, 18 вересня 2013 16:37

У ПР діє інстинкт політичного самозбереження — політолог

У ПР діє інстинкт політичного самозбереження — політолог
Віталій Бала: telegraf.com.ua

Депутати від Партії регіонів розуміють, що позбавлення мандата стане традицією. Таку думку у коментарі Gazeta.ua розповів політолог Віталій Бала, коментуючи законопроект "Про вибори народних депутатів", який захистить нардепів від дострокового припинення їх повноважень у суді. Його готують "регіонали" Владислав Лук'янов і Микола Левченко.

На думку політолога, головним аргументом для підготовки цього законопроекту стало позбавлення мандата не лише Ігоря Маркова, а й Павла Балоги, Олександра Домбровського, Сергія Власенко.

"Всі ці події показали, всім без виключення депутатам, що парламентаризм стоїть під загрозою позбавлення впливу і тих функцій, які мали б бути у парламенті. І це вже сталося. Депутати розуміють, що завтра з ними може трапитись теж саме. Тому - це інстинкт політичного самозбереження, який скоріше за все об'єднає всіх депутатів при голосуванні, якщо вони будуть винесені у сесійний зал", - розповів Бала.

Він зауважив, що позбавити мандата може тільки парламент. "Депутатам набрид той факт, що судова гілка влади чомусь взяла на себе повноваження достатньо брутально втручатися в роботу і діяльність законодавчої гілки влади. Як суд може позбавити депутата Верховної Ради статусу? Це дурниці, нонсенс. Тоді Верховна Рада може проголосувати про розпуск Вищого адміністративного суду?", - зауважив Бала.

На думку експерта, опозиція і влада об'єднались у питанні захисту парламенту від втручання зовні. "Тепер вони розуміють, яким чином себе відчували і опозиційні сили. І в даному випадку знайдуть порозуміння якраз захисту парламенту від втручання зовні. Безумовно, це не подобалось (позбавлення мандата - ред.), але не було того каталізатору, який би спонукав партію "Родина" так чи інакше виступити. Вони розуміли, що це стосуватиметься і їх політичної сили", - розповів Бала.

Нагадаємо, "регіонали" Владислав Лук'янов і Микола Левченко у законопроекті "Про вибори народних депутатів" пропонують, щоб після прийняття присяги нардепів у залі парламенту, позбавити мандата можна було тільки за рішенням Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «У ПР діє інстинкт політичного самозбереження — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути