середа, 04 березня 2015 10:10

У Яценюка немає авторитету реформатора - економіст

У Яценюка немає авторитету реформатора - економіст

 Український уряд немає уявлення, яку країну він хоче побудувати. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав економіст Борис Кушнірук.

"Бо зміни до тих чи інших законів хаотичні і прямо протилежні до наслідків, які мають очікуватися. Наприклад, ми кажемо про фінансову децентралізацію, але при цьому забираємо найважливішу частину місцевих доходів із фізичних осіб в центральний бюджет", - каже експерт.

Крім того, за словами Кушнірука, ні прем'єр, ні жоден з міністрів не мають авторитету реформатора в урядовий команді.

"В країнах, де проводилися реформи завжди була особа, з якою асоціюється їх успішність. Наприклад, у Німеччині це був Ерхард, Польщі – Бальцерович, Грузії – Бендукідзе, Ізраїлі – Фішер. Це урядовці, які виступали у якості авторитету для всіх інших. Були такими собі гуру, які знали у який бік і за рахунок чого рухаються реформи в країні. В нинішньому українському уряді такого гуру немає", - відзначає експерт.

Коментуючи розгляд у ВР рішень Кабміну пов'язаних з бюджетом, економіст вказав, що зміни, які мають готуватися урядом не один день, оприлюднюються за день або навіть у день голосування.

"Наприклад, прем'єр сказав, ми це робимо не для МВФ, а для реформ. Якщо так, то це мало б робитися протягом багатьох місяців і бути оприлюднене за місяць чи два до голосування. А сьогодні депутати самі не розуміють за що голосують. Експерти не мають доступу до документів і тому не можуть дати їм оцінку. Якби вони могли ознайомитися і висловити публічну рекомендацію, то потім було б дуже важко нехтувати їхніми слушними зауваженнями", вважає Кушнірук.

Крім того, за 100 днів роботи нинішнього уряду не відбулося скорочення державних функцій та державного апарату.

"А це б скоротило значні державні видатки та можливості для корупції. Прем'єр має виступати генератором таких змін, але він це провалив. Що стосується економічного блоку, то ми не маємо збалансованого бюджету. Досі не прийнято закон про систему так званих електронних торгів, яка б зробили прозорішою систему держзакупівель", зазначає експерт.

Водночас, за словами Кушнірука, не можна сказати що уряду Яценюка нічого не вдалося.

"Ми почали рухатися у правильному напрямку щодо принципів прозорості. Хоча це було зроблено зусиллями активістів чи окремих міністрів. Коли йдеться про прийняття закону про прозорість публічних фінансів у ВР. Крім того, міністрества почали оприлюднювати інформацію в частині власності родовищ тощо".

Зараз ви читаєте новину «У Яценюка немає авторитету реформатора - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути