середа, 21 січня 2015 18:44

Тимошенко: "Росія зобов'язана звільнити Надію Савченко 26 січня"

Тимошенко: "Росія зобов'язана звільнити Надію Савченко 26 січня"
Фото: lenta.ru

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко сподівається, що Росія виконає міжнародні зобов'язання, зокрема угоду з Парламентською асамблеєю Ради Європи, яку вона ратифікувала 1996 року, і звільнить Надію Савченко з-під варти 26 січня цього року.

Саме в цей день відбудеться відкриття січневої сесії Асамблеї. Надія Савченко як народний депутат України має стати повноправним членом ПАРЄ, а відтак автоматично набути міжнародного дипломатичного імунітету.

"Предсатвники Асамблеї користуються на тетриторії усіх держав-членів імунітетом від арешту та кримінального переслідування. Це означає, що 26 січня, коли Надія Савченко стане представником нашого парламенту в ПАРЄ, Росія матиме звільнити її з-під варти. Ця угода ратифікована РФ 23 лютого 1996 року. Тобто Росія зобов'язана її виконувати. Ми неодноразово чули від Володимира Путіна, що Росія не порушує міжнародне право. Зараз ситуація з Надією Савченко - це ще один тест для російського керівництва на правдивість їх слів. Це буде тест на правду і на цивілізованість, - зазначила лідерка "Батьківщини" на сьогоднішній прес-конференції в Києві.

Водночас Тимошенко зазначила, що "було б дуже добре щоб 26 січня була направлена спеціальна місія ПАРЄ до РФ, щоб ця місія мала змогу зустрітися з Путіним і безпосередньо вимагати в нього видачі Надії".

В разі якщо і ця міжнародна угода не буде виконана, Європа має вдатися до більш жорстких економічних санкцій проти Росії - вважає Тимошенко:

"Можуть працювати лише багатократно посилені санкції демократичного світу проти РФ. Я дуже сподіваюся, що нарешті і Україна почне запроваджувати такі самі сильні санкції проти РФ. Поки що, на жаль, цього не відбувається. Треба боротися, а не йти на оманливі тактики і стратегії агресора".

Надія Савченко не припиняє голодування з 13 грудня. За цей час вона схудла на 15 кілограмів. Її здоров'я і життя - під загрозою. Сестра Надії - Віра закликає політиків "не здавати своїх" і примусити російську владу звільнити Надію.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко: "Росія зобов'язана звільнити Надію Савченко 26 січня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути