четвер, 27 листопада 2014 09:05

Тимошенко святкує день народження

Тимошенко святкує день народження
Reuters

Лідер "Батьківщини", екс-прем'єр Юлія Тимошенко святкує свій день народження.

Політику виповнилося 54 роки.

Сьогодні вона разом з іншими новообраними депутатами перебуватиме на першому засіданні Верховної Ради 8-ого скликання та складатиме присягу.

Тимошенко народилась 27 листопада 1960 року у Дніпропетровську.

У 1984 закінчила університет і отримала диплом з відзнакою за спеціальністю "економіка праці" з кваліфікацією "інженер-економіст". Після здобуття освіти за розподілом працювала на Дніпровському машинобудівному заводі (ДМЗ, ДніпроМаш) у Дніпропетровську, на посаді інженера-економіста.

У 1988 (на початку розвитку кооперативів) Юлія і Олександр Тимошенки відкрили кооператив — пункт відеопрокату.

З 1991 майбутній політик очолила корпорацію "Український бензин"(СП КУБ). Корпорація однією з перших почала забезпечувати українських споживачів нафтопродуктами. А протягом 1995–1996 вона очолювала створену корпорацію "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ).

Політичну кар'єру Тимошенко у 1997 році, коли стала однією з керівників "Громади". Вперше політик обирається до парламенту у 1998 році.

З 1999 по 2001 рік в уряді Віктора Ющенка майбутній прем'єр працювала на посаді віце-прем'єр-міністра з питань паливно-енергетичного комплексу.

Згодом проти Тимошенко як колишнього президента корпорації "Єдині енергетичні системи України" було заведено кримінал. Їй було висунуто звинувачення в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах та призначено запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.

У 2002 році Тимошенко з одноіменним блоком вдруге потрапляє до Верховної Ради та очолює фракцію в парламенті. А у вересні того ж року разом з іншими опозиційними лідерами вона очолила акцію "Повстань, Україно!".

Після подій на Майдані у 2005 році Тимошенко знову почала роботу в уряді, ставши прем'єр-міністром.

Друге прем'єрство Тимошенко тривало протягом 2007-2010 років, яке запам'яталося підписанням "газових угод" з тодішнім прем'єром Росії Володимиром Путіним.

Під час президентських виборів 2010 року політик стала основним конкурентом Віктора Януковича, отримавши 25,05% голосів у першому та 45,47% у другому турах.

Починаючи з травня 2010 року проти Тимошенко було відкрито ряд справ; найбільш відомими є справи: по Кіотським грошам; по автомобілям для сільської медицини; по "газовому договору" з Росією.

У 2011 році суд визнав Тимошенко винною за ч. 3 ст.365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень) і її було засуджено до семи років в'язниці із забороною займати державні посади протягом трьох років. Через рік політик відбувала покарання у Качанівській виправній колонії № 54, а потім була перевезена до центральної клінічної лікарні № 5 "Укрзалізниці" в Харкові.

Після подій Революції гідності 22 лютого цього року Верховна Рада прийняла постанову "Про виконання міжнародних зобов'язань України щодо звільнення Тимошенко Ю. В" на підставі чого політик змогла залишити лікарню. В той же день вона виступила перед українцями на головні сцені Майдану.

У 2014 році Тимошенко вдруге балотується в президенти. На позачергових виборах вона отримує 12,81% голосів і посідає друге місце в кампанії.

Цього ж року за результатами парламентських виборів Тимошенко знову стала народним депутатом України. Вона провела до парламенту партію "Батьківщина" (17 мандатів за партійними списками), яка посіла останнє шосте місце серед партій, що пройшли до парламенту.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко святкує день народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути