Ексклюзиви
четвер, 19 грудня 2013 09:25

"Таких дебілів у нас ще не було!" - під керівництвом мера Штепи в Слов'янську спалили прапор Євросоюзу
16

Фото: Татьяна ЗАРОВНАЯ

В середу в Донецькій області відбувся автопробіг учасників донецького євромайдану. Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua

Автори ініціативи визначили тему так: "Проти московських угод Януковича і Путіна". Учасники (всього п'ять машин) проїхали по містах Донецьк - Костянтинівка - Дружківка - Краматорськ - Слов'янськ.

Активісти робили зупинки в кожному з міст і проводили невеличкі мітинги. У Краматорську одній з машин непомітно прокололи шину, знадобився ремонт. Але частіше зустрічали нейтральне або доброзичливе відношення.

"Молодь кричала: "Хочу в Європу!" - каже учасник акції, голова тов. ім. О.Тихого Євген Шаповалов, - А стара гвардія вітала непристойними жестами. Чому ті діди й баби можуть навчити молодь? "Донбас порожняк нє гоніт?.." Є в Донецьку люди, їх не багато, які не думають так, як Чечетов, Лук'янов чи Бондаренко. Але інші вихваляються, що працюють на застарілих заводах, копанках, розкрадених цехах".

У кінцевій точці маршруту учасників автопробігу чекав сюприз. За півгодини до їх появи в місті Слов'янську там спішно зібрався антимайдан. Усі під'їзди до центральної площі влада заблокувала сміттєвими машинами, кранами та бульдозерами.

Градоначальница Неля Штепа і секретар міської ради Олександр Самсонов проводили мітинг, осуджуючий Євромайдан і європейську інтеграцію. На нього прийшли близько 150 чоловік. Більшість - літні комуністи й держслужбовці. Вони стояли з прапорами ПР, КПУ і плакатами "Ми підтримуємо президента".

Мер Слов'янська, відома своїми матірними фразами та любов'ю до розкоші, з'явилася перед соратниками в новій норковій шубі до п'ят, дисонуючи з протестуючими жебраками. Градоначальниця розповіла, що пенсії та зарплати вчителям на Західній Україні заробляє місто Слов'янськ. Неля Штепа називала відморозками опозиціонерів і запевняла, що в Україні маленькі пенсії через Тимошенко.

"Якщо повернути все те, що вона нам винна, пенсія збільшиться в 4 рази по усій Україні", - заявила мер.

Учасники акції лаяли європейців, "фашистів" та київський Євромайдан.

"Ви подивіться, яку гидоту вони пишуть на стінах в Києві, - вимовила подруга мера, яку пані Штепа представила як викладача університету з Донецька. - Вони виносять горшки за угорцями тому, що вони не люблять працювати!"

Ця жінка схвалила дії "Беркуту" з розгону студентської акції.

"Їм Янукович стипендію підвищує, а на Майдані їм сумнівні сигарети роздають, - розповіла викладачка. -  Де батьки цих студентів? Невідомо, чим вони займаються там по ночах! Якби мій син пішов на Майдан, я б краще "Беркуту" з ним розібралася! Правильно "Беркут" їм сказав - ідіть по будинках, вчиться!"

"А туберкульоз? А тиф? А чума? - підтримала цей виступ голова міста. - Коли там на Майдані ссуть, і сруть, і їдять, і все це поряд - ви думаєте там є гігієна?"

Тим часом учасники автопробігу знайшли місце для парковки і відразу ж в їх сторону спрямувалися представники антимайдану.

"Натовп кинувся на нас, - розповів учасник автопробігу Роман Хузяхметов, - "Наш мер не бажає вас тут бачити", - кричали нам. Якийсь чоловік підбіг до однієї з машин, вихопив прапор ЄС і втік. Мер сказала, що забороняє нам проводити акцію і щоб ми забиралися геть. Я відповідав, що вона порушує Конституцію. Ми ж її повідомили. На що мер сказала: "Мені похер, валітє звідси". Нас називали геями та дармоїдами".

Агресивні прибічники влади кидалися на учасників. "Зібралися і поїхали з міста - бігом"! - підігрівала прибічників Неля Штепа. Тільки втручання співробітників міліції запобігло бійці. У відповідь на фразу Романа Хузяхметова, що мер Слов'янська виступає проти президента, оскільки той підтримав євроінтеграцію, пані Штепа закричала: "Таких дебілів у нас ще не було!".

Після того, як автоклонна покинула площу, розлючений учасник антимайдану демонстративно почав рвати і підпалювати викрадений прапор ЄС разом з жовто-блакитною стрічечкою. Прапор, що вже горів, чоловік шпурнув в місцевого журналіста.

"Я подзвоню усім мерам Донецької області і скажу – ось вчиться, яку ми відсіч дали цим відморозкам!" - заявила своїм прихильникам Неля Штепа.
Увечері на донецькому євромайдані мітингували близько 200 чоловік. На мітингу виступив Костянтин Матейченко, який декілька місяців провів у в'язниці за політичними мотивами.

Місцевий лідер "Батьківщини" поділився враженнями від столичного Євромайдану: "Божевільна атмосфера. Дисципліна. Взаємоповага. Твердість. Сила духу. Той Майдан живе так, що з нашим донецьким менталітетом цього не зрозуміти. Так, що в душі мурашки. А при владі зараз ті, хто не розуміє, що вони тут тимчасово - думають, що пришли  назавжди. Вони забули, що влада належить народу".

Послухати євромайданівців прийшли двоє представників заводу "Норд". Там напередодні теж провели свій антимайдан прямо біля верстатів. "Ми підтримуємо всенародно обраного президента Віктора Януковича і уряд в їх зусиллях стабілізувати ситуацію в Україні. Ми видаємо Віктору Януковичу мандат народної довіри на підписання в Москві усіх документів, сприяючих цій меті", - оголосили заяву від імені робітників "Норду", які мовчазно стояли на цьому мітингу.

Зараз ви читаєте новину «"Таких дебілів у нас ще не було!" - під керівництвом мера Штепи в Слов'янську спалили прапор Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

189

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути