четвер, 22 жовтня 2015 13:31

Суди треба повністю перезавантажити - нардеп

Суди треба повністю перезавантажити - нардеп

Концепція змін до Конституції України, схвалена урядом, передбачає спрощення системи судів та їхню незалежність від політичного впливу.  

Про  це на прес-конференції заявив народний депутат фракції "Народний фронт", перший заступник голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Леонід Ємець.

Він зазначив, що судова реформа була і є наріжним каменем змін у суспільстві, тому необхідні якісні й кардинальні зміни в українських судах.

"Має бути замінений увесь суддівський корпус. Це не має бути переатестація, тому що з тими суддями, що є, ми каші не зваримо. Ми маємо набрати абсолютно нових спеціалістів - професійних та чесних людей - так, як це було з іншим корупційним органом - ДАІ. Сьогодні в нас працюють абсолютно нові поліцейські й за кілька місяців їх роботи немає жодної скарги", - сказав Ємець.

За його словами, для якісних змін судової системи необхідно знайти 8 тисяч професійних юристів, і ця цифра є цілком реальною з огляду на те, що українські вищі навчальні заклади щороку випускають 1,2 тисячі юристів, є 6-7 тисяч доцентів та професорів юридичних наук та тисячі професійних нотаріусів і адвокатів.

"Усі ці люди можуть чесно працювати на державу, оскільки передбачається, що звільнення і оновлення суддівського корпусу йтиме разом із покращенням соціального стану - належною заробітною платнею, яка дозволить не думати, як забезпечувати власну сім'ю", - підкреслив Ємець.

Другий елемент реформи судочинства, за словами нардепа, - це так звана триланкова система.

"Має бути загальний, апеляційний та Верховний суд. Необхідно позбутися усіх цих вищих господарських, спеціалізованих, адміністративних судів, оскільки це заплутано і сторони йдуть до різних судів, щоб отримати різні рішення по одній справі", - зазначив він.

Крім того, за словами Ємця, для належного та об'єктивного судочинства суди мають бути позбавлені будь-якого політичного впливу - як парламенту, так і президента.

"Проте зрозуміло, що позбавляти суддів політичного впливу в тому складі, який він є зараз, - це означає віддати їм на пограбування усі процеси, в яких вони беруть участь. Саме тому ми виступаємо за повне оновлення суддівського корпусу", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «Суди треба повністю перезавантажити - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути