неділя, 15 грудня 2013 18:51

Спецтема: Євромайдан-2013

"Спочатку Помаранчева революція. Всім стало хє**во. Потім стала Партія регіонів - стало ще гірше" - як відбувався "антимайдан"
23

Фото: Фото: Ростислав Місюкевич

"Янукович должен проучить западенцев, как не давать работать стране', '- чоловік у спортивних штанях та куртці з символікою збірної України з футболу махає прапором Партії регіонів в натовпі перед єдиним входом до Маріїнського парку. Тут о 12:00 має розпочатись мітинг прихильників Партії регіонів та президента Віктора Януковича.

Територію навколо парку обгородили міліцейськими щитами. Ще на підході до вулиці Грушевського стоять кордони з міліції та вантажівок з чорними військовими номерами. Біля "ЗіЛа" з чорними номерами сперечається лейтенант та двоє чоловіків з регіональними прапорами.

"У нас наказ: тільки випускати, нікого не впускати, йдіть в обхід по Інститутській чи по Набережній," - відбивається від чоловіків силовик.

"Это через майданутых идти? Ты че командир, нас туда никогда не пропустят, они же там все сумасшедшие", - наполягає чоловік.

Міліціонери змикають щити, чим демонструють, що нікого не пропускатимуть. Чоловіки спльовують, знімають прапори та з матюками йдуть до Євромайдану.

Міліція створила кілька периметрів - кордони стоять біля Кабміну, Адміністрації президента, Верховної Ради. Пропускають тільки журналістів та організовані колони, які виходять з метро Арсенальна та Поштова площа.

У Маріїнському парку навпроти Кабміну кілька десятків військових наметів. Розтягнуті між дерев. Біля кожного стоїть бочка з купкою соснових обрізків та полін. В кутках парку - біотуалети. Вздовж огорожі Маріїнського палацу припарковані зелені польові кухні. Територію затягло сизим димом. Біля них кілька тисяч мітингувальників отримують їжу в одноразових тарілках. Їдять на місці.

"У нас все просто, но очень калорийно - каша гречишная, также есть перловая с тушенкою, хлеб. Квашенные огурчики, но они закончились, и чай или кофе. Все вкусно, попробуйте", - перераховує 35-річний Валентин. Роздає порції біля першої кухні.

Сцена для виступів встановлена на Площі Конституції. Тут до 30 тис. людей, більшість з прапорами України та Партії регіонів. Маленький екран, який транслює все зі сцени, стоїть ближче до парку. До початку мітингу тут транслюють кадри про штурм Банкової 1 грудня та виступ президента на круглому столі, де він обіцяє всіх покарати.

"Я считаю, Америка хочет столкнуть Запад и Восток и развалить Украину - чтобы поближе подобраться к России, - говорить 32-річний Євген з Луганська. Працював м'ясником, зараз - робітник типографії. - И когда границу с Россией перекрыли, тоже без участия Америки не обошлось. И вобще, хто еще может Майдан спонсировать?".

Питаю, що покращилося в житті чоловіка за президентства Януковича.

"Не получили ничего - везде безработица, денег нет. Пенсионеры мясо по 50-60 гривен покупать не могут. Если честно, то в Луганске все недовольны президентом. Теперь у нас за Тимошенко много говорят. Но, думаю, кто бы ни пришел - все равно будут карманы только себе набивать. Как было: сначала Оранжевая революция. Всем стало хе** во. Потом стала Партия регионов - стало еще хуже. И просвета не видно никакого. Ты не видел табличку "Луганск" - потому что мы потерялись?", - питає чоловік.

З динаміків лунає пісня "Це моя Україна". Біля екрану танцюють три жінки. Помітивши, що їх фотографують, одна з них підбігає.

"Снимаеш? Ох**но?''- питає про фото. Не дочекавшись відповіді, йде дальше виводити свої па.

Першим виступає Михайло Чечетов, заступник голови франції "регіоналів" у Раді. Оголошує про безстроковість даного мітингу.

"Так эти дебилы на Майдане говорили о каких-то ночных провокациях, драках и титушках. И где это все? Врут там они всем подряд", - каже зі сцени "регіонал" Нестор Шуфрич.

По черзі виступають інші "регіонали".

"В Севастополе на запасных путях стоит бронепоезд, который в любой момент готов выехать в Киев для наведения порядка,''- каже зі сцени нардеп Вадим Колісніченко. Кількасот людей, які гуртуються навколо табличок Севастополь, задоволено гудять та плескають у долоні.

"Главное, чтобы не было крови, все остальное мы решим. Не понимаю, почему никто не хочет договариваться. Людям нужно работать, а не в Киев ездить, чтобы мерзнуть за идею", - каже Олена Коробова з Феодосії.

Чоловік тримає плакат "Крым против бандероИнтераторов!". Слово "интеграторов" написане з помилкою.

"Они опять хотят незаконно привести своего президента - как и привели прошлым Майданом, - пояснює він. Представляється 65-річним Євгеном Шаровим, приїхав з Сімферополя. До виходу на пенсію працював водолазом. Був членом партії "Русский блок", зараз - громадський активіст. - Ніде в світі не буває третього туру виборів, як тоді. Це було найгрубіше порушення законодавства. Треба було розбиратися законними методами - через суди. До того ж, помаранчеві були при владі - і що вони зробили? Після них досі країну відновити не вдалося. А голосувати я буду за Януковича - за кого ще? Думаю, по-любому відбудеться розділ України - я це провіщував ще з початку її створення. Як держава, Україна не може відбутися - врятувати її може тільки федералізація. Германія - федерація, Америка - федерація. Західна Україна не має нав'язувати нам своїх героїв і спосіб життя. Хай живуть, як заманеться - а ми будемо так, як нам хочеться".

Виступи "регіоналів" чергуються з музичними паузами. Виступає Володимир Гришко, Наталя Валевська та інші лауреати міжнародних конкурсів. Щоб зігрітись, під сценою танцюють.

За кілька десятків метрів у парку на лавці шестеро чоловіків розливають горілку у пластянки. Коли бачать фотоапарат, пляшку один з них ховає за пазуху.

"Сегодня уезжаем в Крым, да нам заплатят суточные. Какие - каждый сам договаривался. Мне, например, это 400 гривен. Честно скажу, пошел бы и к майданутым посмотреть, что там делается, но я немного пьян и не знаю куда идти',' - голосно сміється чоловік.

Пластянку так і не випускає.

Мітинг закінчується о 16.00. Більшість залишають Маріїнський парк та їдуть ночувати до автобусів, які припарковані на окраїнах столиці.

Зараз ви читаєте новину «"Спочатку Помаранчева революція. Всім стало хє**во. Потім стала Партія регіонів - стало ще гірше" - як відбувався "антимайдан"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

211

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути