середа, 13 серпня 2014 09:40

Сьогоднішня війна руйнує радянські міфи — Семиволос

Сьогоднішня війна руйнує радянські міфи — Семиволос
фото: ukr.lb.ua

Активна фаза АТО має закінчитися до холодів. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав керівник Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

"Треба відновлювати інфраструктуру — мости, будинки, опалення. Якщо це затягнеться надовше, буде гуманітарна катастрофа. Що стосується зачистки територій, антипартизанської боротьби, підпілля, бандитизму — це триватиме ще кілька років", - зазначив він.

За його словами, зараз ми стоїмо на порозі можливих широкомасштабних воєнних дій.

"Путін далеко зайшов. Якщо перехрестя проскочив, то повернутися на односторонній рух не можеш. Ідея про анексію Криму — це перехрестя, яке проскочили. Якби Путін був розумніший, або ця ідея фікс, що "Крим наш", не була такою домінуючою, то вони повісили б Крим, як вантаж, на ноги України. Це була б проблема, з якою ми мали б постійно щось робити. Вони забезпечили б його незалежність, нагнали ті самі війська, але формально він був би з невизначеним статусом. Анексуючи Крим, Москва розраховувала на інший сценарій. Думали, після цього швидко зможуть захопити інші території. Не врахували, що українська армія залишиться вірна Україні і стоятиме у Криму впродовж місяця. Росія не змогла розвинути наступ на материкову частину країни, маючи в тилу українське військо", - зазначив Семиволос.

На його думку, Москва прорахувалася у природі українського народу.

"Якщо раніше ми були меншиною, що опиралася російській експансії, то тепер частина "русского мира" на території України є в меншості. Існує поняття — швидка зміна соціального порядку. Це відбувається через насильство. Йде не просто зміна облич, а зміна символів. Ось чому частина "русского мира" так злякалися ленінопаду. Сьогоднішня війна руйнує радянські міфи. Раніше вважали, що бути бандитом — класно. А нині популярні військові, люди хочуть бути схожими на них. Позитивний герой, який допомагає армії, стає прикладом", - додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Сьогоднішня війна руйнує радянські міфи — Семиволос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути