субота, 23 червня 2012 19:25

Ситуацію з Тимошенко вирішить не помилування, а рішення щодо касації - експерт

Ситуацію з Тимошенко вирішить не помилування, а рішення щодо касації - експерт
Олексій Гарань: почуттями Януковича щодо Тимошенко спекулювала сусідня країна. Фото: mignews.com.ua

У президента Віктора Януковича є ще шанс вийти із ситуації щодо справи Юлії Тимошенко, але це не помилування екс-прем'єра, а рішення касаційного суду.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Олексій Гарань.

На його думку, Тимошенко ніколи не проситиме про помилування, оскільки це стосується тільки засуджених.

"Згідно з нинішнім положенням, про помилування може просити тільки засуджений. По-перше, треба змінити цей момент, що можуть виступити за помилування якісь моральні авторитети суспілсьтва і т.д. Це можна змінити, прийнявши відповідний президентський указ", - наголосив він.

Експерт додав: "Абсолютно зрозуміло, що Тимошенко сама не буде просити у Януковича про помилування. Тому для цього, по-перше, потрібно змінити положення. Виникає питання, чи тоді Тимошенко зможе брати участь у виборах, тому що на ній все одно висітиме непогашена судимість. Тут виникають достатньо складні юридичні процедури".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада сама ставить на взаєминах з ЄС крапку - експерт

Гарань переконаний, що для влади єдиним та найпростішим виходом із ситуації було б не помилування Тимошенко, а відповідне рішення касаційного суду.

"Тоді Янукович міг би сказати: "От бачите, у нас в країні є правосуддя". Хоча всім би все одно було зрозуміло, що відбувається. Але це б зняло одразу насправді цілий масив проблем, у стосунках з Європейським союзом, і певною мірою, всередині країни. Це поліпшило б позиції Януковича на переговорах з Росієюю, тому що у нього був би вже міцний тил - взаємини з Європою", - зауважив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донька Тимошенко поскаржилась на Януковича німецьким міністрам

"Але для цього потрібне далекоглядне стратегічне бачення, а не бажання просто задавити опонента", - додав він.

Гарань наголосив: "Шляхи виходу із ситуації лишаються. Інша річ, що діями Банкової ситуація заганялася все глибше і глибше і ставала складнішою і складнішою".

На думку експерта, це робилося через особисте відношення президента до Тимошенко:  "Для Януковича зрозуміло, бо у нього є щодо Тимошекно  жага помста. Він просто елементарно хоче їй помститися. Він просто її боїться як конкурента на виборах. Але на цьому, я думаю, дуже вміло хтось спекулював".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа не кликала до себе навіть Ющенка так, як вмовляє "совкового" Януковича - нардеп

"Моя версія полягає в тому, що його до цього рішення підштовхували спецслужби сусідньої держави. Адже у результаті цього підірвані наші перспективи підписання угоди з ЄС. Зрештою, єдина країна, яка виграла від цього — це Росія, бо вона прямо казала, що Україні не треба підписувати угоду з Єропейським Союзом, а треба навпаки іти до Митного союзу. Тому щодо Тимошенко, Януковчиа підштовхували, граючи на його відповідних емоціях, на його сприйнятті ситуації", - переконаний Гарань.

Зараз ви читаєте новину «Ситуацію з Тимошенко вирішить не помилування, а рішення щодо касації - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

68

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути