Ексклюзиви
вівторок, 25 лютого 2014 19:00

Син Шухевича просить Верховну Раду не нав'язувати донеччанам галицький спосіб життя

Син Шухевича просить Верховну Раду не нав'язувати донеччанам галицький спосіб життя
Юрій Шухевич заступився за південний схід України. Фото: tsn.ua

Львівська інтелігенція написала звернення до Верховної Ради з вимогою припинити мовні спекуляції, а також зайнятися реформами і покаранням злочинців, повідомляє comments.ua.

Зокрема, автори листа закликають Верховну Раду зайнятися необхідними речами, а не політичними спекуляціями.

"Україна пережила трагічні дні. Сотні дітей нашої Батьківщини загинули, тисячі - поранені. Ми зі сльозами на очах ховаємо кращих, тих, кого убив режим Януковича. Одночасно ми з тривогою чуємо фрази про необхідність наступу на схід і південь України. Ми закликаємо Верховну Раду до виваженості. Злочини режиму повинні розслідуватися без зволікання, а всі їхні натхненники повинні понести суворе покарання. Але розслідування злочинів та притягнення вбивств і бандитів до відповідальності не слід підміняти "судом Лінча" або полюванням на відьом. Найголовніше, щоб покарання вбивць стало незворотнім і в країні були проведені послідовні і глибокі реформи", - повідомляється в листі.

При цьому автори зазначають, що впродовж десятиліть на сході і півдні країни проводилася політика осмисленої культурної колонізації і деукраїнізації, заручниками якої стали звичайні громадяни. Однак львів´яни виступають проти цькування людей через місце проживання чи мову спілкування. На їхню думку, від цього користь може бути тільки ворогам держави.

"Ми вимагаємо від ВРУ, нових членів уряду і в.о. президента України проводити виважену мовну і культурну політику. Тисячі жителів сходу і півдня дезорієнтовані і не розуміють, що відбувається. Зокрема через те, що чують тільки московську пропаганду. У нас є шанс побудувати нову, чесну і справедливу Україну і зберегти її територіальну цілісність. Але ми не повинні нав´язувати донеччанам або кримчанам галицький спосіб життя. На майдані пліч-о-пліч з українцями стояли росіяни, поляки, білоруси, вірмени, євреї, грузини, татари та інші. Всіх їх об´єднувала любов до України і ненависть до тиранії", - зазначають автори звернення.

Також львів´яни закликають поважати культурні і мовні потреби мешканців сходу та півдня, щоб вони не відчували себе чужими в Україні. "Ми повинні продемонструвати принципово нову якість України, яка не буде штучно робити своїх громадян на різні "сорти". І закликаємо не дозволяти політичним маргіналам спекулювати на крові і намагатися знищити територіальну цілісність нашої Держави", - підкреслюють автори.

Звернення підписали:

Юрій Шухевич, син головнокомандувача УПА

Ігор Калинець, письменник, дисидент і політв´язень

Мирослав Маринович, правозахисник, публіцист, член-засновник Української Гельсінської групи, віце-ректор Українського католицького Університету у Львові

Іван Вакарчук, фізик, політик і громадський діяч, екс-ректор Львівського національного університету

Роман Іваничук, письменник, громадський діяч, один з організаторів Товариства української мови ім. Т.Г Шевченка та Народного Руху України.

Тарас Возняк, культуролог, політолог,

Антін Борковський, журналіст, публіцист

Дзвенислава Калинець, кандидат біологічних наук, громадський діяч, викладач Львівського Національного Університету

Наталія Іваничук, перекладач італійської, німецької і шведської мов.

Зараз ви читаєте новину «Син Шухевича просить Верховну Раду не нав'язувати донеччанам галицький спосіб життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути