Ексклюзиви
неділя, 12 серпня 2012 17:10

Симоненко не має морального права говорити про зміну державних символів - історик

Симоненко не має морального права говорити про зміну державних символів - історик
На думку історика, такі відкати у питанні мови й символіки є розплатою за те, що не зроблено за понад 20 років української державності. Фото: day.kiev.ua

Пропозиція лідера Компартії України Петра Симоненка змінити державні символи є черговою передвиборчою буфонадою, вважає керівник Центру історичної політології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень Юрій Шаповал.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Треба усім пам'ятати, що комуністи, які вносять такого роду пропозиції, включно з Симоненком, живуть як буржуа, - зауважує історик. - Якщо ми скасуємо наш герб, то, очевидно, треба повернути старий із написом "Пролетарі усіх країн, єднайтеся!" А хто такі, як Симоненко? Вони не тільки не нагадують пролетарів, а й роблять усе, щоб пролетарям жилося все гірше".

Фахівець наголошує, що поняття "тризуб" запровадив у ХVІІІ столітті російський історик Микола Карамзін.

"Цей символ він знайшов на монетах князя Володимира, який правив у Х-ХІ століттях і ні сном ні духом не відав, що під його знаком хтось когось колись буде зустрічати, - каже Шаповал. - Витоки символіки нашого герба і прапора - у глибині тисячоліть, а не вигадані українськими націоналістами чи демократами".

Варто згадати і про те, що творилося під комуністичними символами, вважає історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Компартія хоче змінити державну символіку України

"Під червоною зіркою, гербами СРСР і УРСР проводилися колективізація, розкуркулення, голодомор, репресії та інші жахливі злочини, - зазначає фахівець. - А під червоним прапором сталінський режим підписував із Гітлером угоди, вони проводили спільні паради, зокрема у Бресті. Тобто в ім'я політиканства робили такі справи, що Симоненко не має ніякого морального права говорити про будь-які зміни наших державних символів".

На думку історика, такі відкати у питанні мови й символіки є розплатою за те, що не зроблено за понад 20 років української державності.

"Треба кинути докір і Кравчуку, і Ющенку, і тим людям, які спроможні були зміцнити державність і покінчити з комуністичним минулим. У нас досі немає великого герба, ми користуємося малим. Тобто справжнього символу держави не маємо. І все те, що роблять антиукраїнські сили - це наша розплата за роки бездіяльності і безвідповідальності наших державних мужів, за їхнє нерозуміння, що таке історичне минуле нації і що значать історичні символи у житті будь-якої держави", - підсумував Юрій Шаповал.

Нагадаємо, лідер Компартії України Петро Симоненко пропонує обговорити на всенародному референдумі головні державні символи України. За його словами, держава не може існувати під символом, "з яким зустрічали Гітлера під час війни і під яким вбивали невинних людей".

Зараз ви читаєте новину «Симоненко не має морального права говорити про зміну державних символів - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

527

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути