четвер, 22 березня 2012 15:43

СБУ "пресує" 50 українців через куплені в інтернеті брелоки і годинники

СБУ "пресує" 50 українців через куплені в інтернеті брелоки і годинники
28 українців купили ті ж брелоки,що й Фенченко. ФОТО: prodam.slando.rnd.ru

Півсотні українців, які купували брелоки, мобільні телефони, годинники через інтернет, мають проблеми з СБУ.

Так стверджує киянин Андрій Фенченко, якого завтра, 23 березня, судитимуть в Солом'янському районному суді столиці за придбання двох брелоків, ліхтарика та складаного ножика. Йому загрожує сім років ув'язнення. Звинувачують в контрабанді, придбанні, використанні і продажу спеціальних технічних засобів негласного зняття інформації.

"Коли розповів в інтернеті про мій випадок, зі мною почали зв'язуватись люди з різних регіонів. Судячи з того, що тільки зі мною говорили 50 людей, думаю, що таких в Україні дуже багато, - каже Андрій. - Чоловіку з Миколаєва дали чотири роки умовно, купував теж брелоки. Може не такі самі, але подібні. Ще один випадок був за телефон у вигляді наручного годинника. В ньому була камера, його теж визнали засобом спецзв'язку. У нас вони теж продаються в інтернет-магазинах. Тут вони коштують 2400 гривень, а там $100. Всі ці товари люди купували легально, в офіційних магазинах, заповнюючи декларацію".

За його словами по статистиці в тому самому інтернет-магазині, де він робив замовлення, видно, що вже 28 українців купили собі ті самі брелоки.

"Значить заведено вже 28 нових кримінальних справ. Швидше за все, самі "сбушники" можуть ними торгувати. Їм же статистику потрібно показувати. Мені дівчина зі Львова написала, що замовляла на американських сайтах прикраси з металу. Її попросили замовити якийсь гаджет через інтернет. Виявилось, що замовниками були працівники СБУ. Проти дівчини порушили кримінальну справу", - пояснив Фенченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киянина хочуть посадити за придбання двох брелоків в інтернеті - справу вела СБУ

За словами киянина забороненими засобами негласного отримання інформації працівники СБУ можуть визнати мобільні телефони, в яких є камери та диктофони, відеорегістратори, які встановлюють водії в автомобілі.

З'ясувати це можливо тільки після покупки товару. Документу, де чітко розписані найменування заборонених товарів, в Україні немає. Система експертизи розписана в Міністерстві юстиції, але ніхто не показує методику експертизи.

Андрій припускає, що її взагалі не існує.

"Вирішити питання щодо віднесення засобу до спеціального технічного засобу негласного отримання інформації здійснюється у ході проведення відповідного дослідження його функціональних можливостей, технічних характеристик та особливостей конструктивного виконання. Проведення таких досліджень лише за зображенням, за відсутності самого технічного засобу та технічної документації до нього, буде не об'єктивним та може призвести до помилкових результатів", - Андрій зачитує пояснення Л. Євдоченка, директора Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби Безпеки Україні. - А я звідки можу знати заборонене воно чи ні, якщо не є технічним фахівцем?"

Каже, що його друзі купували брелоки в українському інтернет-магазині в 2010 році. В них залишились чеки.

"Показав чеки в СБУ, там пояснили, що продавець не несе відповідальності, а покупець несе. Бо продавець - відомий в країні магазин, - каже чоловік. - Значить, правосуддя вибіркове"

Андрій зробив роздруківку з китайської пошти, де англійською мовою є перелік заборонених предметів для ввезення в Україну.

"Спецзасобів тут немає, я перевіряв. За правилами міжнародної поштової конвенції будь-яка країна, яка є учасником цієї конвенції, зобов'язана розсилати іншим учасникам оновлені списки. Я роздруковував недавно, список за травень 2011 року, змін не було. За цим переліком китайська пошта думає, що в нас ці брелоки дозволені".

Зараз ви читаєте новину «СБУ "пресує" 50 українців через куплені в інтернеті брелоки і годинники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

65

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути