пʼятниця, 29 серпня 2014 19:28

Шанси вступу в НАТО низькі — експерт

Шанси вступу в НАТО низькі — експерт
Фото: joinfo.ua

Україна тисне на Захід щодо рішення про членство в НАТО. Про це у коментарі Gazeta.ua розповів директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, коментуючи ініціативу Кабміну про скасування позаблокового статусу України.

"Це треба було робити ще у 2008-му, коли ми мали отримати план дій по членству в НАТО. Тоді б убезпечили себе від агресії Росії. Україна тривалий час демонструвала позаблоковий статус, розраховуючи, що Росія не втручатиметься у внутрішні справи України. Проте Росія здійснила збройний напад. За цих умов, не маємо іншого шляху, ніж звернутись до світової громадськості про підтримку і захист країни", - розповів експерт.

Він зазначив, що шанси вступу в НАТО низькі: "Не думаю, що зараз можливий вступ в НАТО. Шанси низькі, враховуючи, що Україна веде війну та частина території анексована. Якщо країни НАТО візьмуть Україну в блок, то муситимуть захищати територію свого союзника. А це вступати у війну з Росією. Проте Україна використовує різні чинники і тисне на Захід, щоб він прийняв рішення про членство. Нам потрібно про це говорити, щоб потім Захід не сказав, що Україна не зверталася. Ми здійснили цю процедуру".

Експерт зазначив, що понад 50 відсотків українців підтримують вступ в Північноатлантичний альянс.

Нагадаємо, 29 серпня Кабмін вніс до парламенту законопроект про скасування позаблокового статусу України та відновлення курсу на членство в НАТО. Зазначимо, генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив, що Україна може стати членом НАТО. За умови, що країна матиме бажання і відповідатиме критеріям.

Зараз ви читаєте новину «Шанси вступу в НАТО низькі — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути