понеділок, 25 травня 2015 10:37

Саміт в Ризі нагадує драматичну зустріч в Вільнюсі - Більдт

Саміт в Ризі нагадує драматичну зустріч в Вільнюсі - Більдт
Фото: DPA

Нещодавня зустріч країн-членів ЄС із шістьма країнам "Східного партнерства" в Ризі багато в чому нагадує драматичну зустріч в Вільнюсі у 2013 році, пише екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у німецькій газеті Die Welt.

Тоді учасники саміту побачили, що буря насувається на Україну. Під сильним тиском Росії тодішній президент Віктор Янукович відмовився підписувати Угоду про асоціаціію з ЄС. По поверненні додому його чекали тисячі демонстрантів на Майдані в Києві, щоб нагадати йому про обіцянку інтегруватись в ЄС і не вступати до Митного союзу. Цей протест мобілізував країну, Янукович не мав на нього жодного впливу, і йому залишалося лише тікати з країни.

Враховуючи поведінку Росії з того часу, Східне партнерство стало ще більш важливим.

До 2013 року здавалося, що Східне пратнерство не викликає стурбованості в Кремлі. Здавалося, що Москві просто це неважливо.

Все змінилося, коли Володимир Путін знову став президентом в 2012 році. Тепер його головним геополітичним проектом стало створення Євразійського союзу, і він знав, що для того, аби перешкодити Україні шлях в ЄС, необхідно направити її в бік Росії.

Незабаром після відльоту Януковича до Росії, в Криму з'явились путінські "зелені чоловічки", а згодом на Донбасі з'явились російські ракети та бойові одиниці. Мета Путіна ясна - дестабілізувати Україну, щоб повернути її під контроль Росії. Насправді керівництво Росії, в тому числі Путін, відкрито ставить під сумнів незалежність України.

Україні доведеться здолати глибоку долину сліз та реформ.

У Ризі була підтверджена всеохопна Угода про зону вільної торгівлі між трьома країнами. Найважливіший сигнал, який дав ЄС, що такі угоди реалізуються. Незважаючи на війну, ЄС у Східному партнерстві залишається на своїх позиціях.

Звичайно, ніхто в ЄС не недооцінює проблем. Коли в 2013 році дипломати бачили, що буря назріває, ніхто не знав, що агресія Путіна зайде так далеко.І сьогодні це ознака того, що в Європі повинні підготуватись до довгострокових зусиль, щоб допомогти східним партнерам вистояти.

Залишити східних партнерів сам на сам із Росією - це підірвати мир не лише на Сході Європи, а і в усьому світі. Адже апетит зростає під час їжі. Саміт в Ризі не дав гучних заголовків, але це не потрібно. Східне партнерство повинно долати бар'єри 2013 року, починаючи з масової дезінформації. І це вже великий успіх, якщо Європа просто триматиметься свого курсу, пише дипломат.

Нагадаємо, у п'ятницю в Ризі завершився дводенний саміт Східного партнерства.

Зараз ви читаєте новину «Саміт в Ризі нагадує драматичну зустріч в Вільнюсі - Більдт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути