понеділок, 22 вересня 2014 17:06

Росія шантажує Україну - Новак

Росія шантажує Україну  - Новак
lenta-ua.net

Минулого тижня парламент ратифікував Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Однак дію зони вільної торгівлі між Україною та ЄС відклали до 31 грудня 2015 року. Політична частина угоди набуде чинності від 1 листопада 2014 року у так званому режимі "тимчасового застосування", доки всі країни-члени ЄС її не ратифікують. Євросоюз і Україна пішли на поступки вимогам Росії.

Про це у інтерв'ю Gazeta.ua розповів голова Комітету економістів Андрій Новак:

- Це чисто політичне рішення. Україна пішла на компроміс. Торговельну частину відстрочили ніби то для того, щоб Росія мала час для адаптації. Тобто пристосування до того, що Україна працюватиме в режимі зони вільної торгівлі з країнами Євросоюзу.

Чи були альтернативи в України, не йти на цей компроміс?

- Росія здійснює агресію не лише військовим методом, але й політичним, дипломатичним і економічним. Висуває чергову порцію вимог і дивиться, як Україна і світ реагують на них. Якщо погоджуються, то Росія висуває нові, більш жорсткі. Це буде до того часу, поки вимоги будуть повністю неприйнятними. Поки світ не зрозуміє, що Росія грає у військово-політичну гру і не збирається виконувати жодні умови, в тому числі ті, які сама висуває.

Чим ще Київ може поступитися Москві щодо євроінтеграції?

- Далі вже немає чим поступатись, тому що Угода ратифікована. Тим більше, одночасним голосуванням з Європарламентом. Хоча, звичайно, Росія може затягувати процес ратифікації в окремих країнах Євросоюзу, шантажуючи газом. Але тільки тимчасово. Тому що рішення Євросоюзу вже прийнято.

Росія може ще вплинути на текст Угоди?

- Вона вже вплинула на відстрочку торговельної частини. Це вже прямий політичний тиск третьої сторони, яка не бере участі в самій Угоді. Хоча, за словами Порошенка, сам текст не змінився жодним чином.

Чи адекватне пояснення МЗС України щодо відкладення дії ЗВТ?

- Так. Оскільки занепокоєння Росії носить лише гіпотетичний характер. Важко собі уявити, як зона вільної торгівлі між Україною та ЄС може зашкодити російській економіці. Вона може тільки їй посприяти. Тому що робота України в режимі зони вільної торгівлі — це гарний плацдарм для російських компаній, щоб ширше працювати на європейському ринку. Тому застороги з російської сторони — це не більше, ніж інструмент політичного тиску і шантажу на Україну.

Чому українська влада не пояснила свого рішення?

-Воно приймалось швидко — за кілька днів. На це вплинув тиск Росії. Перше, висока динаміка військових дій на Донбасі. Друге, кажуть, що Путін пригрозив, що якщо Україна не відкладе торговельну частину Угоди і не прийме закони про "особливий статус" частини Донбасу, то російські війська далі захоплюватимуть міста. Тобто Москва з'єднає захоплену частину Донбасу з Кримом. Влада йде на поступки, щоб припинити військові дії. Країні потрібен час, щоб перегрупувати сили і отримання військову допомогу.

Які небезпеки для України в тому, що відклали впровадження ЗВТ?

- Жодних. Навпаки — це перевага. Для українських виробників, які ще не працювали на європейському ринку, дається рік, щоб адаптувати свою продукцію до євростандартів. Пройти європейську сертифікацію. Бо без цього вийти на європейський ринок не можливо. Для виробників, які вже присутні на європейському ринку, відстрочка зони вільної торгівлі нічого не обмежує. Тому що сам Євросоюз зняв мито. Деякі наші виборники вже там працюють. Для України відстрочка зони вільної торгівлі — це лише те, що на рік відкладається більш ширший приплив європейських товарів на український ринок.

Чим рішення щодо відстрочки ЗВТ загрожує Порошенкові?

- Вже є невдоволення на рівні політичної риторики. Воно буде, бо треба врахувати, що ми знову ввійшли в фазу виборів. Матимемо передвиборчу, агітаційну риторику. Тому будь-які рішення влади критикуватимуть.

Зараз ви читаєте новину «Росія шантажує Україну - Новак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути