четвер, 03 квітня 2014 12:13

Росія намагатиметься зірвати референдум кримських татар - експерт

Росія намагатиметься зірвати референдум кримських татар - експерт
Ігор Семиволос. Фото:politdengi

У Меджлісі кримськотатарського народу розпочали роботу над підготовкою референдуму для визначення волі кримськотатарського народу. Референдум визначить право суб'єктності народу: можливість представляти свою позицію на міжнародній арені. Шанси на успішне проведення референдуму на окупованій території Криму доволі низькі.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень.

За його словами, через проведення таких процедур створюються можливості для визнання Меджлісу кримськотатарського народу єдиним конституційним органом. Відповідний статус забезпечує Організація Об'єднаних Націй.

"У разі проведення референдуму формат стосунків кримських татар і російських окупантів зміниться. Росія намагається мінімізувати вплив Меджлісу, змусити до співпраці. Адже в Москві діють за принципом "розділяй та володарюй". Москва хоче реалізувати політику розколу. Якщо референдум відбудеться, то шанси успішно реалізувати таку політику зменшаться. До того ж, буде офіційне підтвердження того, що не всі жителі Криму однозначна підтримують анексію півострова. Це дуже серйозний аргумент в протистоянні з агресивною Росією", - вважає Семиволос.

Будь-які кроки, які спрямовані на збільшення політичної самостійності, мають практичні наслідки. Посилюючи свою роль на міжнародному рівні кримські татари тим самим захищають свої землі, домівки, майно від несправедливих зазіхань окупантів, наголосив експерт.

"Ймовірність того, що Росія намагатиметься зірвати референдум дуже велика. Волевиявлення треба проводити якомога швидше, поки не вступили в силу репресивні закони Росії. Зокрема, передбачається карна відповідальність за ствердження, що Крим не є частиною Росії. Політичне рішення щодо точної дати проведення референдуму приймуть швидше за все в квітні. В світі та Україні референдум визнають, в Москві - ні", - резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше про ініціативу проведення референдуму кримських татар з визначення статусу Криму заявив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Крім того, голова Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що кримські татари можуть провести свій референдум для демонстрації волі народу.

Зараз ви читаєте новину «Росія намагатиметься зірвати референдум кримських татар - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути