понеділок, 08 червня 2015 17:20

Росія готується до Мінська-3 і введення миротворців

Росія готується до Мінська-3 і введення миротворців
Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Антон Круть

Спецпредставник голови ОБСЄ Хайді Тальявіні йде у відставку і залишає контактну групу щодо конфлікту в Донбасі. Таке рішення офіційно підтвердили всередині ОБСЄ. Про відставку Тальявіні стало відомо через чотири дні після останньої зустрічі тристоронньої контактної групи в Мінську та загострення військових дій на Донбасі.

- Відставка Тальявіні свідчить про те, що мінський процес фактично зривається, - каже Gazeta.ua аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Антон Круть. - Або російська сторона намагається його переформатувати. Вже є заява московського Фонду Карнегі за міжнародний мир про те, що новий переговірник з російської сторони пан Кульмухаметов чинив тиск на Тальявіні і їй через це було некомфортно працювати.

Чим Тальявіні не задовольняла Москву?

- Останніми місяцями ОБСЄ робила спроби покращити свою місію на Донбасі, бути більш збалансованими аби зняти нарікання в українському суспільстві. Вони присилали сюди аналітиків, міжнародних експертів, які проводили внутрішній аудит. Намагання бути об'єктивними і викликало незадоволення Москви на адресу ОБСЄ і зокрема, Тальявіні.

Її відставка пов'язана з позицією Росії?

- Рішення про призначення нового спецпредставника голови ОБСЄ в тристоронній контактній групі буде приймати міністр закордонних справ дружньої до Росії Сербії, яка зараз головує в організації. Звідси можна зробити висновок, що цю комбінацію розіграла саме Москва. Вона хоче призначити на місце Тальявіні представника, який більше задовольнятиме Росію. Щоб нав'язати Києву свої умови переговорного процесу.

Які це можуть бути умови?

- Або повне переформатування Мінська -2, або боротьба навколо миротворчої місії. У першому випадку йдеться про перехід до нових перемовин Мінськ-3. У другому - про проведення розширеної місії ОБСЄ, під яку Верховна Рада нещодавно прийняла спеціальні поправки до закону. Документ дозволяє розміщення на території України іноземних миротворчих контингентів. Але мова не йде про російські війська. Їм якраз перебувати на території України заборонено. Не виключено, що Москва хоче переформатувати цю миротворчу місію під себе.

Коли призначать нового спецпредставника ОБСЄ?

- Найближчим часом. Тому що ситуація на Донбасі постійно загострюється. Росію турбує, коли і за яких умов там відбудуться вибори. Москва хотіла б аби вони були проведені якнайшвидше і за повної безконтрольності та відсутності українських збройних сил. А Київ наполягає, що це можливе за умови відновлення українського контролю над російсько-українським кордоном та окупованими територіями. Путін на це не погоджується ще з вересня минулого року. За це йде суперечка й досі.

Зараз ви читаєте новину «Росія готується до Мінська-3 і введення миротворців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути