понеділок, 12 травня 2014 14:02

Російська інтелігенція засудила дії Путіна

Російська інтелігенція засудила дії Путіна
Фото: dusia.telekritika.ua

Російський ПЕН-центр засудив дії влади та журналістів Росії стосовно України.

Відповідну заяву оприлюднено на сайті ПЕН-центру.

"Сьогодні російська влада використовує слово для знищення сенсу. Слова, які знаходять емоційний відгук в серцях багатьох росіян - фашизм, хунта, нацизм - виявляються каталізаторами агресії та ненависті", - зазначено в заяві.

За словами авторів документу, окрім слів-ярликів, у влади є і "машина з виробництва законів".

"Вільне висловлювання прирівняне сьогодні до терористичного акту. Неправедні та антиконституційні закони щодо реабілітації нацизму, наклепу, щодо блогерів, щодо закликів до сепаратизму криміналізують публічне висловлювання і лишають монополію на створення смислів за державою", - йдеться у зверненні.

Автори заяви вважають, що насильство над словом неминуче призводить до фізичного насильства, а ескалація брехні переростає у воєнну ескалацію. У якості прикладу вони наводять нинішню ситуацію в Україні.

"Почавши з брехні про насильство у Криму, вона (війна) призвела до десятків реальних жертв на південному сході України. Журналісти, нагороджені президентом напередодні стали солдатами цієї війни. Їхня брехня обернулася кров'ю і смертю, а їхній цинізм та істерика, які завдали величезної шкоди російській суспільній свідомості, були названі у підписаних президентом нагородних листах "об'єктивним відображенням подій"", - сказано в документі.

Автори заяви зазначають, що не можуть змиритися з "наругою над словом" і мають намір і надалі висловлювати свою позицію, підтримуючи діалог з колегами в Україні.

Як відомо, Російський ПЕН-центр є частиною Міжнародного ПЕН-клубу - організації, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів. Окрім сприянню дружбі й інтелектуальній співпраці літераторів усього світу, організація активно бореться за свободу слова та захищає права письменників. До нього входять такі відомі особистості як Михайло Жванецький, Борис Акунін, Людмила Юліцька, Віктор Шендерович.

Зараз ви читаєте новину «Російська інтелігенція засудила дії Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути