пʼятниця, 08 серпня 2014 16:15

Ризиковано зупиняти транзит російського газу - екс-міністр

Ризиковано зупиняти транзит російського газу - екс-міністр
фото: zn.ua

Зупинка транзиту російського газу територією України — ризикований крок. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав колишній міністр економіки Володимир Лановий.

"Є ж Європейська енергетична хартія, за якою транзитери не можуть вказувати розподіл ресурсу газу чи нафти, зупинку. Мають діяти в рамках цього загального кодексу. Якби ми могли зупинити транзит газу, на російську економіку це б сильно вплинуло. Але ж не треба забувати і про вплив на європейську економіку. Там можуть негативно це сприйняти", - наголосив він.

За його словами, аби зупинити транзит газу нашою територією, його подачу повинна припинити і країна-постачальник.

"Не можна просто взяти і закачати собі цей газ. Водночас, ми не можемо нанести шкоди нашим західним партнерам і друзям. Прем'єр Яценюк правильно говорить, що ми — транзитна держава і можемо зупинити і повітряний транзит, і по трубах. Й нанести шкоду Росії. Але наскільки це правильно і це цільова шкода — треба розбиратися з втратами для всіх. Постановка питання цікава", - наголосив Лановий.

Він вважає, що для початку треба було б зайнятися бізнес-активами, які належать колишньому президентові Вікторові Янковичу, його оточенню.

"У нас, на жаль, немає в законодавстві такого, щоб могли переслідувати якісь капітали. Це б дозволило здійснити натиск на певних осіб", - зазначив Лановий.

Нагадаємо, 8 серпня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна запровадить санкції стосовно 172 фізичних та 65 юридичних осіб, переважно – заснованих російськими громадянами та організаціями. Зауважив, що під санкції може потрапити транзит російських енергоресурсів через Україну.

Зараз ви читаєте новину «Ризиковано зупиняти транзит російського газу - екс-міністр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути