пʼятниця, 19 жовтня 2012 11:22

"Рівненщина голосуватиме за опозицію, а от за яку - покажуть вибори" - експерт

"Рівненщина голосуватиме за опозицію, а от за яку - покажуть вибори" - експерт
Сергій Штурхецький: "Вкотре виборцю пропонується доволи строкате політичне меню". Фото: www.facebook.com

На Рівненщині виборцям не притаманно голосувати за провладних кандидатів. Про це Gazeta.ua розповів політолог Сергій Штурхецький, характеризуючи передвиборчу ситуацію у Рівненській області.

"Очікувалося, що загалом млява кампанія компенсується яскравим фіналом. Скоріш за все, цього не станеться – кандидати та партійні штаби не підготували нічого особливого на завершення кампании", - зауважив він.

Подіями останнього тижня в області, за його словами, стала інтрига щодо узгодження кандидатів від Об'єднаної опозиції та УДАРу. В результаті два кандидати УДАРу від 153-го та 156-го округу зняли свои кандидатури на користь ОО "Батьківщина", але по 152-ому окрузі (м.Рівне) "Ударівці" "знялися" на користь самовисуванця Воктора Матчука. Тоді як "свободівець" Олег Осуховський був визначений як єдиний кандидат від опозиції.

"У Рівному пробували застосовувати певні чорнопіарні провокациії. Однак, схоже, суттєвого впливу це на "бувалого" виборця обласного центру не справило. Відтак, на 152-ому окрузі шанси зберігають міський голова Володимир Хомко, "свободівець" Олег Осуховський від оппозиції та новонавернений "ударівець" Віктор Матчук. Шанси також зберігаються и у самовисуванця Олега Червонюка, який зробив свою власність – Рівненський льонокомбінат – основою своєї кампанії", - розповів він.

Водночас, за словами експерта, на 153-ому окрузі шанси зберігаються як у молодого висуванця оппозиції Юрія Вознюка, так і в першого заступника голови облдержадміністрації Анатолія Юхименка, "який не приховує своії причетности до Партії регіонів (зазвичай це бояться розповідати рівненським виборцям)". Активно в окрузі працює Олексий Хахльов, "якому родинні зв'язки зі своїм тестем Віктором Ющенком, здається, зараз тільки заважають".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦВК зняла з виборів ще 19 кандидатів

"Дуже брудний чорний піар було зафіксовано (причому из різних точок впливу) на 154-ому окрузі, де зійшлися самовисуванці-мільйонери Данило Корилкевич (голова Дубенської райдержадминистрации), Сергій Костючко (колишній голова Млинівської РДА) та представник від опозиції Валентин Королюк. Вони троє і мають найбільше шансів на перемогу", - розповів він.

На 155-ому окрузі, який відомий своїм консерватизмом, - також три фаворити перегонів – опозиційний нардеп Сергій Кошин (близький до Олександра Абдуллина), ставленник влади ректор НУВГП Микола Сорока та самовисуванець Віктор Янiцький.

На 156-ому також трійка основних конкурентив – литвинівець-нардеп Микола Шершун, опозиційний депутат облради Микола Кучерук та колишний голова облради, нещодавно виключений з "Батьківщини" за порушення партійної дисциплини Олександр Данильчук, розповів Штурхецький.

Водночас, за партійними списками, наголосив він, абсолютними лідерами по Рівненщині будуть опозиційні сили.

"Але знову питання – які саме? Вже вкотре виборцю пропонується доволи строкате політичне меню. Близько 40% може взяти Об'єднана опозиція "Батьківщина", до 20% - потенціал УДАРу. "Свобода" має можливість покращити свій результат після обласних виборів – десь до 10%, "Регіони" можуть набрати свої 10-12%", - припустив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всі комісії у 95-му окрузі "прожеребкували" під "регіонала" Мельника: жодного чужого у 89 ДВК

"Останній тиждень виборчої кампанії і, особливо, день голосування, остаточно визначить – за кого проголосує виборець, який поки що не знає, кому віддати голос. Тому в опозиції є ще прихований ресурс, це 20-30% виборців. Логіка формування виборчих комісій вказує також на певні організаційні моменти, які спробує використати влада. Так що певний мобілізаційний ресурс є і в "регіонів", - наголосив він.

Водночас, на думку ескперта, навряд чи будуть сильні фальсифікации під час голосування чи підрахунку голосів.

"Незважаючи на поки що слабкий громадський контроль и прорахунки центральних виборчих штабів, наявність шансів у кількох кандидатів на окрузі примушує якщо не партії, то кандидатів активно працювати над программою захисту голосів. Самі ж фальсифікації якщо і будуть, то, мабуть, носитимуть несистемний и відволікаючий характер. Для чого щось фальсифікувати, коли є можливість контролювати членів виборчих комиссий різних рівнів и суди?", - підкреслив Штурхецкий.

Зараз ви читаєте новину «"Рівненщина голосуватиме за опозицію, а от за яку - покажуть вибори" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути